Сцена / екран / ефир

Сергей Бобров поставя балета „Дон Кихот” във Варна

Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято” 2016

Сергей Бобров поставя балета „Дон Кихот” във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 юли, в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято” 2016, ще се състои премиерата на балета „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, режисьорски прочит на з.а. на Русия Сергей Бобров, главен балетмайстор на Държавна опера Варна и артистичен директор на Държавния театър за опера и балет в Красноярск.

Диригент Вилиана Вълчева, художник Кристина Фьодорова, танцуват водещи балетисти от Красноярск и Варна.

В главните роли: Георгий Болсуновский – Базил, Екатерина Булгутова – Китри, Павел Кирчев – Тореадор, Румен Стефанов – Дон Кихот, Даниел Христов – Санчо Панса, Юрий Кудрявцев - Еспада; Галина Велчева - Мерседес; Олеся Алдонина - Улична танцьорка; Илияна Трифонова - Циганка; Николай Димитров - Гамаш; Юрика Аоки и Евгения Минкова - Приятелки на Китри; Юрика Аоки и Елена Свинко - вариации; Илияна Славова, Мартин Чикалов и Константинус Каравос – жига. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Галина Винокурова.

 
◊ ПОСТАНОВКАТА

„Дон Кихот” е много специално балетно произведение, което не следва буквално романа на Сервантес, не остава статично и непрекъснато се развива. Романът е просто повод да се представи една интересна хореография, като разбира се действието започва и завършва с двамата основни герои Дон Кихот и Санчо Панса. Първата постановка на балета е на Мариус Петипа в Мариински театър, последвана от версията на Александър Горский в Болшой театър. В моята постановка, която се основава върху прочита на Горский, аз съм внесъл свои хореографски решения. Въобще характерното за този балет е, че много хореографи и балетисти измислят нови фрагменти и така непрекъснато обогатяват визията на „Дон Кихот”.

Балетистът Сергей Корень например е добавил нов момент в танца на тореадора, композиторът Глиер е създал своя музика за балета, Касьян Голейзовский е направил хореографията на „Цигански танц” по музика на Валерий Желобинский. Моят авторски принос, специално за варненската премиера, е заключителният танц на кордебалета Фанда́нго, за чиято хореография почерпих вдъхновение от популярния испански народен танц от XVII век.

Специална хореография поставям също за Георгий Болсуновский, който изпълнява ролята на Базил, разчитам също на доброто представяне на варненеца Павел Кирчев, комуто съм поверил ролята на Тореадора. В премиерния спектакъл участват водещи балетни солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск и от Държавна опера Варна, които оформиха една чудесна трупа. Те танцуват с жар, репетират всеотдайно и аз вярвам, че публиката ще оцени по достойнство тяхното балетно и артистично майсторство”, убеден е постановчикът Сергей Бобров.  

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
11.07.2016 г. 17:18
Посетено:
1257
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23936-sergey-bobrov-postavya-baleta-don-kihot-vav-varna