Сцена / екран / ефир

Баритонът Кармело Карузо в Гран Гала Опера

8 юли - Стара Загора, 10 юли – Русе, 12 юли - Бургас, 13 юли – Варна

Баритонът Кармело Карузо в Гран Гала Опера


◊ СЪБИТИЕТО

Баритонът Кармело Карузо в Гран Гала Опера

Живей и остави другите да живеят

Това е мотото на един изключителен певец, който ще зарадва с изкуството си почитателите на белкантото  – баритонът Кармело Карузо ще гостува в България от 8 до 13 юли в турнето на „Гран Гала Опера“, което ще се състои в Стара Загора, Русе, Бургас и Варна.

„Италианец, който пее не само опера“, така шеговито определя певецът своя подчертан интерес към камерната музика и към образците на песенното творчество. Роден в  Ното в Сицилия, баритонът носи в сърцето си плисъка на вълните и неговият „повтарящ се сън е морето във всичките му аспекти“. На 16 години започва да се занимава с пеене и тогава дори не подозира, че то ще се превърне в негова професия и начин на живот. Не е имал подкрепата на своето семейство – постъпва в Римската консерватория без знанието на своите родители, постигнал е с „гладна стачка“ да му се купи пиано.

Кармело Карузо се старае да изживее мига, тук и сега. Няма рецепта за перфектния ден – вярва, че човек трябва да има силата да „грабне“ това, което му се предлага днес и да намери истинската причина за това. Не възприема музиката като фон – когато слуша музика от всякакъв вид, не може да мисли и да се посвети на нещо друго. Кармело Карузо обожава поезията и старите филми, намира утеха и спокойствие в грижата за своята градина. Не е безучастен към проблемите в областта на културата в Италия. Категорично смята, че Италия винаги е печелила с културата си и е смутен от това, което се случва в родината му – да се затварят театри с „лека ръка“. С огромна отдаденост общува с младите артисти, за да им предаде онова, което е научил през годините. Категоричен е, че „това общуване трябва да бъде открито и честно, иначе би било по-добре да си остане вкъщи и да си разглежда старите снимки и да си слуша записите“. За него човешкият глас е в непрекъснато движение, в постоянно развитие. Гласът е характеристиката на човешкото същество и отразява самата същност на човека. Но и гласът - като човека, се променя и развива, а ние трябва да се адаптираме към тези промени. Сред любимите му оперни роли са Риголето, Фалстаф, Симоне Боканегра… Към своите нови роли подхожда задълбочено – започва от текста, епохата, стила и след това вече работи върху наслагването на музиката и вокалната интерпретация. Не понася самоцелната съвременна режисура. Смята, че търсенето на зрелищност чрез нелогично пренареждане на количество хора на сцената, не може да оправдае режисьорската безпомощност. Някои ключови детайли не бива да бъдат пренебрегвани – действието например в „Травиата“ може да бъде пренесено във всяка епоха, но фабулата на „Тоска“ е исторически обвързана и всяка груба намеса би довела до противоречие…

На 8 юли на Античния форум в Стара Загора, на 10 юли – на сцената на Летния театър в Русе, на 12 юли (Летен театър) – в Бургас и на 13 юли – в Двореца на спорта и културата във Варна, Кармело Карузо ще бъде Дон Жуан в дуета на Дон Жуан и Церлина (със Соня Фортунато),  ще изпълни ария на Ренато от операта „Бал с маски“, ария на Жорж Жермон от операта „Травиата“ от Верди и неаполитанската канцонета „Tu can un chiagne”. Кармело Карузо ще си партнира със своите именити колеги Алиса Зиновиева, Марио Маланини и Соня Фортунато в съпровод на оркестрите на оперните театри на Стара Загора, Русе и Бургас под диригентството на Маестро Марчело Рота.


◊ КАРМЕЛО КАРУЗО

Кармело Корадо Карузо се дипломира в Консерваторията „Санта Чечилия” в Рим, продължава своето вокално усъвършенстване с Маестро Бетарини, Б. Мария Казони, Лейла Генчер, Алфредо Краус, Пиетро Капучили и с Ренато Брузон. След като печели важни национални и международни вокални конкурси, прави бързо интензивна кариера като пее в най-големите италиански оперни театри от ранга на Миланската скала, Театро „Ла Фениче”, „Сан Карло”, Театро Реджо - Торино, Театро Комунале - Болоня, Театро „Белини” - Катаня, Театро „Масимо” - Палермо, Римската опера и др., както и на различни престижни международни сцени. Над 45 са ролите в репертоара на певеца, като водещо място заемат вердиевте роли на Риголето, Макбет, Набуко, Симон Боканегра, Фалстаф, Жермон, Граф ди Луна, Дон Карлос (”Ернани”), Маркиз Поза, Яго, Ренато. Впечатляващи са неговите превъплъщения в ролите на Скарпия („Тоска”), Джак Ренс („Момичето от Златния Запад”), Марсел (”Бохеми”), Дон Жуан и Лепорело (”Дон Жуан”), Фигаро (”Сватбата на Фигаро”), Лионел (”Орлеанската дева” от Чайковски с Мирела Френи). През 2004 година Кармело Карузо печели престижната награда ABBIATI, която се присъжда за най-добра оперна постановка на годината като изпълнител на главната роля в спектакъла  на операта Prigioniero di Dallapiccola представена на фестивала Maggio Musicale Fiorentino.

През 2005 година дебютира на сцената на лондонския Ковънт гардън в „Дом Себастиян” на Доницети и за изпълнението си в тази продукция получава номинация за Грами през 2007 година. През 2006 година отново пее в Ковънт гардън в ролята на Сирано дьо Бержерак заедно с Пласидо Доминго и със същата продукция дебютира и на сцената на Миланската скала през 2008 г. През същата година изпълнява ролята на Макбет в Концертгебау-Амстердам, Холандия. През 2009 година гостува в ролите на Риголето от едноименната опера и на Амонасро от „Аида” на Верди, връща се в Холандия през 2010г. като Дон Паскуале. През 2011 г. дебютира в ролята на Еджисто от „Касандра” на В. Ньеки заедно с Джована Казола и Мариана Пенчева в Театро „Масимо”, следва „Кармина Бурана” в Аудиториума на Милано с Оркестър „Верди”. Постоянен гост на Театро „Масимо” за ролята на Риголето, от 2012 – и за ролята на Барон Скарпия (”Тоска”). Следват ангажименти за ролите на Амонасро (”Аида”) в Сан Калгано,  Набуко в Рим, Ецио /“Атила“ в Катания.

Кармело Карузо има специално отношение към камерната музика, специализира камерна музика при Д. Балдуин, има запомнящи се участия като солист на кантатно-ораториални творби на Бах и Хендел, самостоятелни рецитали с песни на Шуберт, Шуман, Брамс, Волф, Малер, Равел, Пуленк, Стравински и др.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
05.07.2016 г. 13:42
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23914-baritonat-karmelo-karuzo-v-gran-gala-opera