Сцена / екран / ефир

Летният радио-театрален сезон започва с премиера

Премиера на радиопиесата „Изменници в нощта“ от Петър Маринков и Виктор Пасков

Летният  радио-театрален сезон започва с премиера
Сн.: Слушане с публика на радиопиеси в Първо и Второ студио на БНР. Фотограф: Димитър Василев


На 30 юни от 17 часа ще бъде предпремиерното слушане с публика на радиопиесата „Изменници в нощта“ от Петър Маринков и Виктор Пасков. 

Трагикомичната история, която разказва за битовия и творчески абсурд на българската интелигенция преди и след 10 ноември, ще бъде пресъздадена от Стефан Мавродиев във Второ студио на БНР. Очакванията,  проблемите, недоразуменията, които бележат живота на творците, са разказани в сатиричен план, но иронията и гротеската в него са горчиви. В предпремиерата  участват и актьорите  Владлен Александров, Веселени Мезеклиев, Иван Петрушинов, Мая Бабурска и Росица Александрова, Теодор Елмазов, Пламен Сираков, Пламен Пеев.

Излъчването на новата пиеса е на 3 юли от 16 часа  в ефира на програма „Христо Ботев“. С нея се поставя началото на летния театрален сезон в ефира на програма „Христо Ботев“, за който Радиотеатърът е подготвил  изключително разнообразна и богата театрална програма в четири програмни линии всеки ден.

Всеки ден времето от полунощ до 01.30 часа е „Запазената  марка“ на Радиотеатъра. От 4 юли до 8 август в този отрязък  ще слушаме Шекспирови пиеси, с участието на „звездни“ български актьори като Апостол Карамитев, Георги Черкелов, Олга Кирчева, Мила  Павлова, Таня Масалитинова.    

Две седмици  през юли и август  ще преминат под мотото „400 години след Сервантес“, а остатъкът от месеца  ще бъде посветен на българската класика, съхранявана във фонда на  Радиотеатър и „Златния фонд“ на БНР. В  края на  летния театрален радио сезон ще слушаме  съвременна английска драма и немски  класически автори като Е. М. Ремарк, Дюренмат, Х. Бьол.

Освен традиционното време за  радиотеатър  през уикенда, от началото на август до началото на септември по „Христо Ботев“ се планирани още две театрални линии. Първата е всеки ден между 10 и 11 часа преди обед, за която редакторите са подбрали  пиеси от български автори сред които Никола Русев, Станислав Стратиев, Константин Илиев, Георги  Господинов, Алек Попов. Във вечерната линия между  21.20 и 21.30 ще слушаме поредиците „Лични разговори“  на Ингмар Бергман и „Железният светилник“ на Д. Талев.  

От 1 август до 2 септември БНР ще буди децата всяка сутрин в 8 часа, за да ги отведе във вълшебния свят на театъра с радиопиеси като „Царската годеница“, „Приключенията на Лиско“, „Магьосникът от Оз“ и драматизации на  приказки  по  Р. Киплинг, К. Чапек и Х. К. Андерсен.


Автор: БНР
29.06.2016 г. 13:17
Посетено: 1202
Етикети: Стефан Мавродиев, Виктор Пасков, лятна програма, премиера, радиотеатър, БНР, Петър Маринков, Изменници в нощта
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23875-letniyat-radio-teatralen-sezon-zapochva-s-premiera