Сцена / екран / ефир

Опера на стадиона – за първи път в България

Суперпродукция на операта "Аида" отбелязва 100 години „Светът е „Берое”

Опера на стадиона – за първи път в България


◊ СЪБИТИЕТО

Един от най-ярките акценти в богатата програма на юбилейното честване на футболния клуб „Берое” е зрелищният спектакъл на операта „Аида” на Джузепе Верди на 6 юни от 21.00 часа на стадион „Берое”.

За първи път в България оперен спектакъл ще бъде представен на стадиона с участието на два оперни театъра - Държавна опера Стара Загора и Държавна опера Русе. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, който през 2013 година постави „Аида” в Русе със съдействието на ММФ „Моцартови празници” в Правец заедно с художника Салваторе Русо - автор на впечатляващите костюми.

В новата сценична версия ще  участват над 300 души: оркестрите, хоровете и балетните трупи на двата театъра, децата от балетна школа „Па де Кре” и от Младежкия футболен клуб „Берое”, както и футболни фенове. Звезден солистичен състав ще изпълни главните роли - в ролята на Радамес ще се представи световно известният български тенор Камен Чанев, в ролята на Аида – Таня Иванова, Амнерис – Офелия Христова, Рамфис – Ивайло Джуров, Амонасро – Александър Крунев, Царят на Египет – Александър Марулев, Жрица – Деси Стефанова, Пратеник – Ивайло Йовчев и др. Спектакълът ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Диригенти на хора са Младен Станев и Стелияна Димитрова.


◊ ОЩЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Специално за представлението на операта „Аида” на стадион „Берое” ще бъде изградена огромна сцена с дължина 32 метра. Върху конструкция от 18 метрова пирамида ще се развива сценичното действие. Монументалната сценография е дело на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров.

Заедно с класическите решения, спектакълът на операта „Аида” ще предложи на публиката и различни провокации. Режисьорът Огнян Драганов представя не само оригинална интерпретация на царственото оперно заглавие, но както се очаква от „Аида” - ефектни зрелищни картини. Той вкарва нови персонажи в своята постановка – и това е камилата Шах. Камилата Шах ще носи достолепно благовонните масла в сцената с Амнерис, а децата от младежкия футболен клуб „Берое” ще забавляват принцесата с игра на малки вратички.

В грандиозната триумфалната сцена атрактивно място заемат колоритните африкански танци, които се осъществяват от балет майсторите Силвия Томова и Марияна Захариева. Вместо традиционната солистична двойка се появява още един символ - балерина-змия. Триумфалната сцена ще блесне на стадион „Берое” с огньове и илюминации, а футболните фенове ще изпълнят победния марш на Радамес, който е неофициален химн на всички футболни запалянковци по света.

Художник на част от костюмите в мега продукцията е  утвърденият и обичан в България световен италиански художник-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, който е добре познат вече и в Стара Загора с великолепните исторически костюми, които създаде за спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе Русо облича оперните герои в „Аида” в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения. Изпълнителите на главните роли сменят повече от три костюма. Адаптацията на допълващите костюми ще бъде направена от Теодора Джамбазова.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
02.06.2016 г. 12:49
Посетено:
1117
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23711-opera-na-stadiona-za-parvi-pat-v-balgariya