Сцена / екран / ефир

Премиера на музикално-театралния спектакъл "Звездите на Венеция - в полите на Витоша"

31 май 2016 г., 19:00 часа, Младежки театър "Николай Бинев"

Премиера на музикално-театралния спектакъл "Звездите на Венеция - в полите на Витоша"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на музикално-театралния спектакъл "Звездите на Венеция - в полите на Витоша"

31 май 2016 г., 19:00 часа, Младежки театър "Николай Бинев"

По сонети и монолози на Уилям Шекспир

По музика на: Michael Pretorius (XVI в.), Thoinot Arbeau (XVI в.), Тодор Янкулов, Д. Костанцалиев, Beatles, The Tokens, Xscape, Pentatonix


. Тодор Янкулов - режисьор и автор на текста
. Димитър Костанцалиев – ръководител и вокален педагог
. Юлиана Томова – хореограф
. Ива Янкулова, Рафаела Рафаелова и Анна Сидова – сценография и костюми

В ролите:
1. Ангелина Пламенова Дамянова
2. Дафина Василева Чобанова
3. Йоана Светославова Лилова
4. Ния Орлинова Русева
5. Радостина Стефан Благоева
6. Силвия Евгениева Йовева
7. Стела Любенова Болгурова
8. Таня Стефанова Марковска
9. Юлия Светославова Лилова
10. Алберт-Никола Брахим Буцалия
11. Виктор Яворов Тончев
12. Кристиян Викторов Макаров
13. Стоян Димитров Костанцалиев
14. Явор Александров Атанасов



Музикално-театралният спектакъл "Звездите на Венеция - в полите на Витоша" е новаторска творческа идея на Тодор Янкулов и Димитър Костанцалиев, съчетава класически сонети и монолози от Уилям Шекспир, със съвременни монолози и ситуационни диалози, заложени в трагикомедията, разкрива ценности и идеали, споделяни в миналото и днес, от младите хора.

Спектакълът включва акапелна музика от предкласиката и съвремието - Pentatonix, Beatles и др, както и популярна поп-рок музика, подплатен с атрактивни хореографски решения (танци в стила на епохите). Преплитат се два свята, две реалности в сюжетни линии, като образуват сложни връзки във взаимоотношенията на героите.

"Звездите на Венеция - в полите на Витоша" е спектакъл за деца, младежи и техните родители. 14 души ще бъдат ангажирани пряко с участие, артистите-младежи ще пеят на живо, ще танцуват и ще изпълняват актьорските задачи, заложени в драматургията.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Сценичната адаптация по монолозите и сонетите на Шекспир и съвременните ситуации в отношенията на младите хора, разглеждат темата за любовта през призмата на трагикомедията. Тук основните герои са пет момчета, отишли на пикник в полите на Витоша и „Карнавалът във Венеция“ е само една младежка мечта. Карнавалът е завладял пространството - гондоли се плъзгат безшумно, нощният въздух трепти от целувки, милиони цветни фойерверки събуждат желания…, но само в мечтите на пет български момчета. Те фантазират в палатката си, потопили поглед в звездите над Витоша… От мрака изплуват разкошни дългокоси момичета и запяват. В магичен синхрон песен и танц хипнотизират момчетата и границата между фантазия и реалност изчезва.

Това е само рамката на новия музикално-театрален спектакъл на ДВТФ ”Таласъмче”.

В създадените ситуации на реалност и минало възниква възможността за преоценка и размисъл, за смисъла на човешкият живот; как да използваме уменията и таланта си, как да живеем достойно и да оставим нещо след себе си.

Друга важна тема в спектакъла е темата за разбирането, приемането и уважението на личността. Чрез новото съдържание и представяне на общочовешки ценности, целим преосмислянето и преоткриването им; приемането на другия, на различния от теб; правото му на личен избор.

Силата на любовта си остава основна тема и сюжетна линия на спектакъла. Именно любовта дава решение на всички конфликти; тя е разковничето, което може да ни “смири”. В духа на традиционните християнски добродетели любовта е онова, което пребъдва отвъд всичко тленно, отвъд всички житейски “успехи” и “провали”, отвъд нереализирани и реализирани амбиции, чувство за вина и усещане за смисъла на живота. Това осмисляне на ролята ни на тази земя присъства като финална поанта, представена в достъпна за младежта форма.

Посланията на музикално-театралния спектакъл са колкото до самите младежи, толкова и до техните родители. Предизвикателството към големите е способността да приемеш детето като пълноценна личност – нещо твърде трудно понякога.

Изборът на сюжет и текст от класиката на европейската литературна традиция (Уилям Шекспир) е в съзвучие с равнопоставено участие в глобалните културни процеси. Българската интерпретация по Шекспир ще бъде от приносно значение и потенциално спектакълът би могъл да привлече не само българска публика, но и младите гости на София от чужбина.


◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Отличия на ДВТФ ”Таласъмче” в последните две години:

14. "Young Bohemia" в Чехия - Прага, 2016
Златен медал в категорията "Детски хор"
Златен медал в категорията "Смесен хор"
Златен приз за най-добро изпълнение на задължителна композиция

V Международен хоров фестивал за детски и младежки хорове
„World peace“, Виена - 27.31.07.2014
Златен Приз  – за най-добър детски хор

Втори национален конкурс „Хармония“, Стара Загора – 2014 за вокални групи
Grand Prix за „Таласъмче тийн“ (16-19)
I награда в трета възрастова група (13-15)
I награда за нова авторска забавна песен
I награда на младежкото жури
Награда за вокален педагог

Още информация за ДВТФ ”Таласъмче”: http://www.talasumche.com/

Автор:
Публикация:
21.05.2016 г. 16:08
Посетено:
1384
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23632-premiera-na-muzikalno-teatralniya-spektakal-zvezdite-na-venetsiya-v-polite-na-vitosha