Сцена / екран / ефир

Известният буто танцьор и хореограф Кацура Кан гостува в София

В рамките на програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

Известният буто танцьор и хореограф Кацура Кан гостува в София


◊ СЪБИТИЕТО

Гостуване на буто танцьора и хореограф Кацура Кан

26 май 2016 г.| 19:30 ч.

В рамките на програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс на 26 май 2016 г. гостува един от най-големите майстори на Буто - Кацура Кан. Проектът се реализира съвместно със София хартиен арт фест.

Кацура Кан е световно признат като соло изпълнител. През последните 30 години той работи с т.нар. „танцьори от малцинствата" навсякъде по света – в отдалечени места на Африка, Европа и Югоизточна Азия. През 2001 проблемът с малцинствените взаимоотношения в Балканския регион става фокус на работата му.

Понастоящем той изследва "Beckett BUTOH Notation" във Франция и Сан Франциско. Кан е основател на Contemporary Dance Conference в Китай (2012) и Мексико (2014).

Буто е японски танцов театър, роден в контекста на времето след Втората световна война. Името на тази японска модерна танцова форма произлиза от фразата ankoкu butoh „танц на абсолютната тъмнина“. Мрачният тон и настроение се дължат на спомените за Хирошима. Формата се развива от Казуо Оно, Оно Йошито и Татсуми Хиджиката. Характеризира се с висока степен на контрол на тялото, максимална икономичност на движението и забавяне на времевия порядък до пределно възможна статитика, което за западното възприятие изглежда като застиналост. Буто създава силни образи, които са натоварени със символни значения: телата на танцьорите могат да наподобяват нечовешки същества, дори предмети или обекти.

Мигриращото тяло“

Tялото не е вече ограденото убежище на индивида, в което вярва модерността. То отдавна не е завършеното, уникално, оригинално, автономно, персонално, неделимо цяло. То e конструкт в процес, work in progress, поле на динамичен трафик на социални, културни, биологически, исторически елементи. Тялото е в непрекъснато преформулиране – един неспирен поток на трансформации и превръщания. То e едновременно единно и множествено, самото себе си и други тела. 

„Танцьорът преживява собственото си тяло като кондензация и амалгама от безкрайни серии други тела“ (Андре Лепеки). 

Програмата „Мигриращото тяло“ представя спектакли, които имат различен хореографски, естетически и концептуален подход към идеите за движение, прекрачване на граници, циркулиране и миграция във всички смисли и измерения, които тези сложни понятия биха могли да излъчат.

Освен представления, програмата включва и дискусионни модули, лекции и уъркшопи.

Програмата „Мигриращото тяло“ е финансирана от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.


Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
20.05.2016 г. 16:58
Посетено:
848
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23622-izvestniyat-buto-tantsyor-i-horeograf-katsura-kan-gostuva-v-sofiya