Сцена / екран / ефир

"Иван Кирков или да се спасиш в спомена" - прожекция на документалния филм на Атанас Киряков

Част от съпътстваща програма на изложбата „Форми на съпротива (1944-1985)“

"Иван Кирков или да се спасиш в спомена" - прожекция на документалния филм на Атанас Киряков


◊ ПОКАНА

На 17 май от 18.00 часа в Софийската градска художествена галерия ще се състои прожекция на поредния документален филм от съпътстваща програма на изложбата „Форми на съпротива (1944-1985)“.

Документалният филм „Иван Кирков или да се спасиш в спомена“ на сценариста и режисьора Атанас Киряков и оператора Антон Бакарски е една откровена и забележителна по своя финес и и непринуденост изповед на големия български художник.

Живял по време на тоталитарната система, Иван Кирков е правил компромиси. Страхувал се e от репресивния апарат на властта. В същото време за собствена консумация – заровен, както казва той в “дупката, която си е изкопал”, създава изключително интересни и “еретични” за времето си творби. Уморен от големия град и сложните взаимоотношения между хората, той се връща в родния си Асеновград, за да се потопи в спомена от детството, да се зареди с положителна енергия от чистите взаимоотношения. И резултатът е невероятен.
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
17.05.2016 г. 11:13
Посетено:
1759
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23586-ivan-kirkov-ili-da-se-spasish-v-spomena-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-na-atanas-kiryakov