Сцена / екран / ефир

Съвременен танц, музика и живопис в спектакъла „Извън рамки“

20 май 2016, 19 ч., Vivacom Art Hall

◊ СЪБИТИЕТО

Съвременен танц, музика и живопис, обединени в спектакъла „Извън рамки“

. Творческа концепция и хореография: Петър Илиев
. Гост-хореограф: Пола Уебър, Канзъс Сити Балет
. Композитори: Петър Ралчев, Светослав Кърпаров, Константин и Александър Владигерови
. Танц: Iliev Dance Company
. Музика: Трио „Минимум“
.
Живопис: Татяна Илиева20 май 2016, петък, 19 ч., Vivacom Art Hall,
(ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" 4, eт. 2)◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Извън рамки“ е силно новаторска продукция - спектакъл, който обединява танц, джаз-музика на живо и живопис зад една творческа концепция – преплитането на различните изкуства към взаимното им надграждане и излизане извън установените художествени рамки. Плод на съзидателния импулс на хореографа Петър Илиев, спектакълът представлява метафора на неговото творчество – авангардно, търсещо и жизнеутвърждаващо. Защото както цялостните спектакли, така и хореографиите на Петър Илиев излизат извън утвърдените стилове и традиции и изграждат нещо ново и провокиращо – танцов текст, който върви срещу удобното и познатото. 

Спектакълът представя няколко танцови миниатюри - симбиоза от балет, джаз, модерен и народен танц, по музика, създадена специално от изявените съвременни композитори Петър Ралчев, Светослав Кърпаров и Константин и Александър Владигерови. От всяка миниатюра по този начин струи силна българска стилистика. Хореографиите сами по себе си сублимират спецификата на твореца Петър Илиев, който съчетава в себе си дълбоки познания за културата на българското старо село, чиято традиция той наследствено носи, и досега му от първа ръка със световния танцов опит придобит чрез дългогодишна кариера в едни от най-престижните танцови институции в САЩ. Резултатът е многопластови, предизвикателни и вълнуващи танцови творби. Като гост-хореограф в спектакъла се изявява и американката Пола Уебър, утвърден балетен педагог и хореограф в Канзъс Сити Балет.

На сцената са Iliev Dance Company - дванадесет танцьори - специално подбрани и поканени артисти, способни да се справят със сложния танцов текст, изискващ от тях владеенето на различни танцови техники и бързото преминаване от една в друга.

Музикалният елемент на спектакъла е поверен на джаз-трио “Минимум“. Лилия Илиева, Александър Логозаров и Димитър Льолев завладяват с изящни авторски аранжименти на джаз-стандарти. Цялото изживяване влиза/излиза и играе с рамката, образувана от платната на младата художничка Татяна Илиева.

С любезната подкрепа на VIVACOM и VIVACOM Art Hall.


Автор:
Петър Илиев
Публикация:
14.05.2016 г. 17:35
Посетено:
1353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23561-savremenen-tants-muzika-i-zhivopis-v-spektakala-izvan-ramki