Сцена / екран / ефир

Най-добрите игрални филми за тийнейджъри са в Дома на киното с вход свободен

Пето издание на Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия

Най-добрите игрални филми за тийнейджъри са в Дома на киното с вход свободен


◊ ПОКАНА

На 8 май - Филмовия ден на младите зрители - Домът на киното в София ще бъде едно от местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика.

Европейската филмова академия и София Филм Фест канят всички младежи, които за пета година ще изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

26 държави гласуват за Наградата на младата публика на Европейската филмова академия!


◊ КОИ СА ФИЛМИТЕ

Изгубени Момичета

Реж. Александра-Тереза Кайнинг, Швеция, 2015, 104 мин.

Ким, Бела и Момо, три тормозени тийнейджърки преминават през родилните мъки на откриването на себе си. Заобиколени от мрачен свят на тийнейджърско насилие, маргинализация и сексуално объркване, момичетата имат само една друга. Сеизмична промяна настъпва, когато откриват любопитно растение в обичаната си оранжерия. Оказва се, че то има мистериозни магически свойства – когато бъде консумирано, временно превръща момичетата в момчета. Отначало те се наслаждават на новооткрита свобода, но скоро откриват, че да си момче не е само цветя и рози. Момо и Бела осъзнават, че това е просто една фасада. За Ким обаче да си момче е много повече от носене на маска, то й дава усещане за идентичност.

Рауф

Реж. Бариш Кая, Сьонер Джанер, Турция, 2015, 94 мин.

На 11 години Рауф се оказва в голяма платонична любов. Той прави усилие да угоди на момичето, което обича в един свят, който губи цвета си дори и на дневна светлина. Цвета на историята му е розовото – любови, които са мечтани, за да бъдат преживяни, сънища, прекъснати със спокойствие, братство и приятелство. Затова Рауф търси „розово“ навсякъде. Тези розови цветя са символ на едно противостоене срещу света, което все повече изгасва, бунт на желания, които не се сбъдват и светлината зад всички неразвити животи.

Госпожица Невъзможна

Реж. Емил Дельоз, Франция, 2016, 90 мин.

Някои биха казали, че Аврора води скучен живот. Но, когато си момиче на 13 години и също като нея имаш непреклонно отношение към момчетата, училището, семейството и приятелите, животът придобива вид на весела психодрама. Особено с нова учителка по френски, заплахата да те пратят в училище-интернат, многократното влюбване и лудата идея да излезеш на сцена с банд


◊ ПРОГРАМАТА:

10.00-10.30 Посрещане на младите зрители и представяне

10.30-12.15 Прожекция на филма „Изгубени момичета”

12.15-12.35 Дискусия

12.35-13.00 Почивка

13.00-14.35 Прожекция на филма „Рауф”

14.35-14.55 Дискусия

14.55-15.20 Почивка

15.20-16.50 Прожекция на филма „Госпожица Невъзможна”

16.50-17.10 Дискусия

17.10-17.30 Гласуване и преброяване на гласовете

18.00 Край на филмовия ден

21.00 Церемония по връчването на Наградата на младата публика 2016, излъчвана на yaa.europeanfilmawards.eu

Вход – свободен!

 

* * *

На 8 май младежи на възраст 12-14 години ще гласуват в 26 държави в Европа: Австрия (Виена), Белгия (Брюксел), България (София), Великобритания (Лондон), Германия (Берлин и Ерфурт), Гърция (Атина), Дания (Олбор), Израел (Тел Авив), Испания (Авила, Барселона), Италия (Флоренция), Косово (Призрен), Латвия (Рига), Люксембург (Люксембург), Македония (Скопие), Малта (Сейнт Джулиънс), Полша (Варшава), Португалия (Лисабон), Румъния (Клуж-Напока), Словакия (Братислава), Словения (Изола), Сърбия (Белград), Турция (Истанбул), Украйна (Киев), Унгария (Будапеща), Холандия (Амстердам), Хърватия (Загреб) ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите.

Съобразено с настоящата ситуация в Европа и с цел подпомагане на интеграционните процеси, тазгодишното 5-то издание на Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия ще включи в журито си и деца-бежанци. Именно в германската столица немски ученици и класове, съставени от деца на бежанци, заедно ще гледат номинираните филми, които след това ще дискутират и оценяват като участници в журито. Това специално събитие е съорганизирано с Берлинската Академия на Изкуствата.

 

Четвъртото връчване на Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия се реализира през 2015 година с помощта на организациите-партньори: Арт Фест (България), Британски филмов институт, Детски КиноФест (Украйна), Филмотеката на Тел Авив (Израел), Бюрото на „Творческа Европа” и Културна дирекция на министерство на правосъдието, културата и местното управление (Малта), ДокуФест (Косово), EducaTIFF (Румъния), EYE филмов институт (Холандия), Филмовия център на Сърбия, Филмотеката на Каталуния (Испания), Фондация „Златно врабче” (Германия), Елинска Филмова Академия (Гърция), Унгарския национален филмов фонд, Македонска филмова агенция, Национален музей на киното и Филмовата комисия на Торино-Пиемонт (Италия), Националния филмов център на Латвия, Асоциацията „Нови хоризонти” (Полша), Института „Otok” за развитие на филмовата култура (Словения), Словашки аудиовизуален фонд, Университетски колеж Северен Ютланд, Център за образователни средства (Дания), Yapimlab & Edge (Турция)и Загребския филмов фестивал (Хърватия), Полша (Вроцлав, Нови Хоризонти), Португалия (Лисабон, Фадо Филмс & ICA.Автор:
Организаторите
Публикация:
05.05.2016 г. 12:42
Посетено:
2147
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23464-nay-dobrite-igralni-filmi-za-tiyneydzhari-sa-v-doma-na-kinoto-s-vhod-svoboden