Сцена / екран / ефир

Спектакъл за сънуването дава старт на театралната компания „Паник Бутон Театър“ в копродукция с ДНК

Премиера на „Дисонанс за двама артисти“ - 28 април, 19:30 ч., ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

Спектакъл за сънуването дава старт на театралната компания „Паник Бутон Театър“ в копродукция с ДНК


◊ СЪБИТИЕТО

С пилотния си проект „Дисонанс за двама артисти“ новата независима театрална компания „Паник Бутон Театър“ заявява своето място на българската и международна сцена. „Паник Бутон Театър“ е основан от българския режисьор Василена Радева - носител на „Икар“ (2010), наградата „Стоян Камбарев“ (2011) и АСКЕЕР (2010), и американския актьор Нейтън Купър. Техният общ дебют ще има премиера на 28 април (четвъртък). 

„Дисонанс за двама артисти“ е авторски спектакъл-сънуване, чиято тема е Човекът, който трескаво търси в сънищата си своята изгубена идентичност. 

Текстът за пиесата е създаден от двамата актьори – Нейтън Купър от САЩ, който споделя себе си в една нова реалност – пребиваването в България като баща, съпруг и свободен артист, и Богдана Котарева, завърнала се от обучение във Франция. Използвани са фрагменти от техни сънища и детски спомени. Представлението задава два важни екзистенциални въпроса: „Кой съм аз?“ и „Какво движи света?“. Мъжът е чужденец, който опитва да се изрази на един немайчин език, в един необясним контекст на своето настояще. До него неизменно е загадъчна, вечно трансформираща се жена.

Тези сериозни теми обаче са застъпени в спектакъла по един атрактивен, игрови начин, чрез средствата на танца и „обектовия театър“, не особено познат в България. Зрителите ще станат свидетели на много актьорска импровизация и на красив визуален разказ.

Спектакълът е създаден в копродукция с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК, с подкрепата на Столична програма „Култура”, както и Фондация „Америка за България” и „Арт Офис” чрез Програмата за българо-американски обмен в областта на театъра.

 

„Дисонанс за двама артисти“

Авторски спектакъл на Нейтън Купър и Богдана Котарева

Режисьор: Василена Радева
Художник: Радостина Тодорова
Музика: Емилиян Гацов-Елби
Продукционен мениджър: Розалина Лъскова и Шар Жар - Shar Zhar
Консултант движение: Петя Мукова
Фотограф: Здравко Йончев
Дизайн: Елена Шопова
Изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

Участват: Богдана Котарева и Нейтън Купър

Дати на премиерата: 28 април, 10 и 11 май 2016, 19:30 ч.

Място: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК, пл. „България” 1, срещу фонтаните).

На български език, със субтитри на английски.


Автор:
Розалина Лъскова
Публикация:
26.04.2016 г. 16:19
Етикети:
Василена РадеваАвторски спектакълДНКпремиера
Богдана Котарева
Нейтън Купър
Дисонанс за двама артисти
Паник Бутон Театър
Посетено:
1002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23445-spektakal-za-sanuvaneto-dava-start-na-teatralnata-kompaniya-panik-buton-teatar-v-koproduktsiya-s-dnk