Сцена / екран / ефир

В/ХОД представя: "Държавата" от Александър Мануилов

Премиера за България на 22 април 2016 г. от 19:30 ч. в Център за култура и дебат “Червената къща“

В/ХОД представя: "Държавата" от Александър Мануилов


◊ СЪБИТИЕТО

В/ХОД представя: "Държавата" от Александър Мануилов


Сами търсим решение на политическите ни проблеми – в „Държавата“, първата българска драматургия, селектирана на едни от най-престижните европейски театрални фестивали. Премиера на текст-пърформанса на Александър Мануилов в собствената му страна.
 
На 22 април 2016 г. (петък) от 19:30 ч. в Червената къща за първи път в България ще бъде представен текст-пърформансът „Държавата“ по текст и драматургия на успешния млад български драматург Александър Мануилов.

Пърформансът в памет на Пламен Горанов е първата българска драматургия, изобщо някога селектирана на европейски театрални фестивали от ранга на Theatertreffen (Берлин), Temps d’Images и Кьолнския международен фестивал. След възторжени отзиви от критика и зрители, и преведен на пет европейски езика, текстът за първи път след две години намира подслон в родната си страна. Той ще бъде представен като част от програмата на В|ХОД – платформа за документално изкуство в Център за култура и дебат “Червената къща“.

Да си направим държавата така, както можем – в това ни ангажира текст-пърформансът. А също така ни припомня и една история от близкото минало: тази на самозапалилия се Пламен Горанов и как протестираме, какво създаваме, какво оставяме след и от себе си за другите. Зрителите участват пряко в пърформанса. Спектакълът е на български език.

След фестивала Theatertreffen в Берлин, престижното немско театрално издание за критика, Nachtkritik, пише, че „рядко връзката между форма и съдържание е била по-добра“ отколкото в „Държавата“. Един от най-значимите съвременни британски театрали Тим Ечелс отбелязва, че спектакълът: „Държавата" ни отвежда до един своеобразен предел на съвременното театрално – това е концептуална работа, която проблематизира особеностите на самия пърформанс, като в същото време впряга мощта на наратива, за да се вгледа в действителните политически проблеми.“ Deutschland Radio Kultur отбелязва, че пърформансът обсъжда „възможно най-важните въпроси на съвремието“. След Кьолнския театрален фестивал, холандският критик Рон ван дер Щеррен пише: „Мануилов успя не само да ни накара да участваме, но също и да сътворим нещо, за което всички след това искахме дълго да говорим. Направи го по най-естествения начин, по който това може да се случи.“ А след паневропейския Temps d’Images, списание Jatekter нарича „Държавата“: „Гениална театрална идея: остра като бръснач, чувствителна и сложна.“

Дали е така, може да се разбере в Червената къща, на 22 април и 31 май 2016 г.

Автор:
Vox Populi
Публикация:
21.04.2016 г. 16:45
Посетено:
1262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23396-v-hod-predstavya-darzhavata-ot-aleksandar-manuilov