Сцена / екран / ефир

Мюзикълът „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” от Уебър с премиера във Варна

Кулминация на XVII Великденски музикален фестивал на Държавна опера Варна

Мюзикълът „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” от Уебър с премиера във Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

XVII Великденски музикален фестивал 2016 на Държавна опера Варна ще достигне кулминацията си с премиерата на мюзикъла "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" от майстора на този жанр Андрю Лойд Уебър по сценарий на Тим Райс.

Спектаклите са на 19 април от 19.00 ч. във Варна, на 20 април в Горна Оряховица, НЧ „Напредък 1869” от 18.30 ч. и на 21 април във Велико Търново, ДКТ „К. Кисимов” от 19.00 ч.  

Първото представяне на творбата е било на 1 март 1968 г. в Лондон, откъдето тръгва и световната й слава. В България "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" е поставян в Музикалния театър през 2000 г. от Светозар Донев. Режисьор на варненската версия 2016 г. отново е Светозар Донев, българският господар на мюзикъла, както е известен сред музикалните среди. Диригент Страцимир Павлов, художник Иван Токаджиев, хореограф Светлин Ивелинов. Плакат и фотография Росен Донев.

Действащи лица и изпълнители: Йосиф - Богомил Спиров, Борис Луков; Разказвач - Ина Петрова, Вяра Железова; Яков - Пламен Георгиев, Закар Гостанян; Потифар – Георги Ханджиев, Анатоли Романов; Фараон - Свилен Николов, Пламен Долапчиев и др.


◊ ПОСТАНОВКАТА

Съвременен прочит

Проф. Светозар Донев – режисьор:

В сравнение с предишната ми постановка на „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” в София, която имаше библейско звучене, сега във Варна търся по-съвременен прочит. Искам да акцентирам върху посланието, че днес е особено важно младите хора да се борят за своите мечти. В превода на библейската притча на съвременен език разчитам на чувствеността и интерпретацията на артистите, също на танца, на костюма и на всички останали елементи в спектакъла.

Всичко, което се случва на сцената, ще бъде насочено към преодоляване на бариерите и сближаване с публиката. Самата Разказвачка, облечена в съвременен  костюм, ще разказва и оценява събитията в директен контакт със зрителите. Тя иска младите хора да се научат да вярват в себе си като Йосиф, да постигат мечтите си като него, като него великодушно да прощават грешките на ближните. Защо ли, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив.                               

Паралел между библейското и съвременното

Светлин Ивелинов – хореограф:

Чисто движенчески спектакълът минава през различни епохи, няма статика. Усеща се и специфичната еклектичност, заложена от самия автор, ценна именно с това, че показва връзката между библейската притча и съвременността. Всъщност историята на Йосиф кореспондира с всички епохи. Затова, също като днешните хора, артистите танцуват рок, танго, кънтри, street dance, но има и стилизирани елементи, съотнасящи се към древен Египет и библейската епоха.

Въобще танцът и пластичните отношения между героите са особено важни за общото излъчване, за цялостната визия. Сам по себе си балетът е герой, който в един момент е облечен в съвременни дрехи, а в следващата сцена носи библейски костюми. В това непрекъснато търсене на паралела между библейското и съвременното светоусещане чрез едни и същи герои се състои непреходното очарование на този мюзикъл.

Зарежда с позитивна енергия

Богомил Спиров – Йосиф
Тенор, солист на ДМБЦ „Стефан Македонски"

Харесвам Йосиф. Мисля, че образът е много близък до мен и играя с изключително удоволствие в този мюзикъл. Йосиф е едно докоснато от светия дух момче, чиято дарба да тълкува сънища му носи нещастие - хората и днес не обичат различните. Бащата Яков подарява на любимия си син красива пъстра дреха, но братята я хвърлят в кладенец и продават Йосиф като роб. Той обаче устоява на всички несгоди, използва дарбата си за доброто на египетския народ и постига признание от фараона, докато братята му се оказват в незавидното положение на просяци.

Прекрасна притча за една чиста душа. Самият мюзикъл носи в себе си една много приятна атмосфера на лекота. „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” зарежда с позитивна енергия и се възприема по един и същ начин от различни поколения, възрастните го гледат със същия интерес като децата, по лицата на всички греят усмивки. И това е естествено, защото хората обичат да съпреживяват доброто. „Чуден е, чуден е светът!” гласи лайтмотивът в една от песните, които звучат в началото и на финала на спектакъла. Светът, в който живеем, наистина е чуден, просто трябва да имаме очи и сетива да го усетим.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
14.04.2016 г. 11:05
Посетено:
1668
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23345-myuzikalat-yosif-i-fantastichnata-mu-pastra-dreha-ot-uebar-s-premiera-vav-varna