Сцена / екран / ефир

Премиера на "МИР ВАМ" - спектакъл на Студио за документален театър Vox Populi

14 април 2016 г., 19 ч., Център за култура и дебат „Червената къща“

Премиера на "МИР ВАМ" - спектакъл на Студио за документален театър Vox Populi


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "МИР ВАМ" - нов спектакъл на Студио за документален театър Vox Populi

Представлението е част от платформата В/ХОД на Студио за документален театър VOX POPULI и ще бъде представяно в Център за култура и дебат „Червената къща“ – София, ул. "Любен Каравелов" 15

Премиерата на МИР ВАМ ще бъде на 14.04.2016 от 19:30 часа.
Следваща дата - 11.05.2016 от 19:30 часа.


МИР ВАМ е театрален спектакъл върху сложната и болезнена тема за бежанската вълна, миграционните процеси в утрото на XXI век, праговете на толерантността и човешкия фактор като призма на случващото се.

„МИР ВАМ“ е проект за документален театрален спектакъл и социологическо проучване. Спектакълът е решен в емблематичния за VOX POPULI вербатим подход, като сценичното слово е дословно предаване на интервюирани по темата хора. Екипът провежда теренно проучване в най – болезнените зони на бежанския проблем (бежански лагери в страната, както и границата с Турция). В последствие събраният документален материал се обработва, транскрибира, класифицира и архивира. Части от него служат за създаването на спектакъла „МИР ВАМ“, както и за изготвяне на социологичен доклад върху десетките, проведени от екипа интервюта с бежанци и български граждани.

„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Отговорът на този поздрав от другата страна е „Вам Мир!”. Но какво е мирът? Как се описва войната? Трябва ли в днешния свят да поставяме граници на хора, които бягат от война? И не значи ли това, че трябва да накараме институциите да заработят по по-съвременен начин, но без да дискриминираме и унижаваме едни вече унизени от терористични режими човешки същества, които са оставили домовете си, родната си земя и близките си, за да търсят по-добър живот?

Представлението провежда личните истории на хора, избягали от ужаса и страха, търсещи възможност за живот, за бъдеще.

Екип:

Режисьор и композиция: Неда Соколовска;
Терен и анализ: урб. Миглена Герасимова;
Мапинг: Албена Баева;
Монтаж: Андрей Гетов;
Камера: Ивайло Дончев;
Координатор: Ади Кънева;
Асистент: Зоя Шопова;
Обработка текст: Мириам Кожа;
Идея: Неда Соколовска, Иван Димитров;
Технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова;
Участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим


Проектът се реализира с подкрепата на програма „Култура“ на Столична община, Гьоте институт – София, Български хелзинкски комитет, Aladin foods и Червената къща.


Автор:
Vox Populi
Публикация:
13.04.2016 г. 13:51
Етикети:
Vox PopuliспектакълПремиера
Студио за документален театър
МИР ВАМ
Посетено:
1078
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23341-premiera-na-mir-vam-spektakal-na-studio-za-dokumentalen-teatar-vox-populi