Сцена / екран / ефир

Програма „Мигриращото тяло“

Два танцови проекта гостуват за пръв път в София

Програма „Мигриращото тяло“
Мария Кефирова, "No Distance"


◊ ПРОГРАМА "МИГРИРАЩОТО ТЯЛО"

12 април, 10.00-14.30 часа

Мobile Architecture - танцов уъркшоп
водещ: Мария Кефирова, хореограф и изпълнител, България – Канада
ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс


13 април | сряда | 19:30 ч.

Corps. Relations | No Distance, Мария Кефирова, България – Канада

Corps. Relations
хореография и изпълнение: Мария Кефирова
светлинен дизайн: Пол Чембърс
водещи на репетиционния процес: Флорънс Гиголс и Сара Хенлий

No Distance
хореография и изпълнение: Мария Кефирова
драматургичен консултант: Miguel Melgares
в творчески диалог с Kelly Keenan и Nikolaos Chandolias
ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс


16 април | събота | 19:30 ч.

Slap/Stick, Херман Хайзиг, Германия
Концепция и изпълнение: Херман Хайзиг
Външно око: Силке З., Нуно Лукас, Анна Фолкланд, Елпида Орфаниду
Звук: Тиан Ротевеел
Светлинен дизайн: Бенямин Шелике
Сценично оформление: Йака Плесец
Продукционен мениджър: Сузане Оган
Продукция: Херман Хайзиг в ко-продукция с tanz.tausch и SOPHIENSÆLE
ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс и Антистатик


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Програмата „Мигриращото тяло“
е дългосрочен проект на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, подчинен на концепцията за тялото като поле на динамичен трафик на социални, културни, биологически, исторически елементи; тялото в непрекъснат процес на преформулиране и движение между места, тела, неща, времена. Целта на проекта е да представя артисти и спектакли, които имат различен хореографски, естетически и концептуален подход към идеите за движение, прекрачване на граници, циркулиране и миграция във всички смисли и измерения, които тези сложни понятия биха могли да излъчат. Освен представления, програмата включва и ателиета, дискусионни модули, лекции и прожекции.

През месец април, именно в рамките на „Мигриращото тяло“, в София пристига известната българска хореографка и изпълнителка, живееща в Канада от близо 30 години, Мария Кефирова, както и германският хореограф и танцьор Херман Хайзиг. Гостуването им ще покаже „моментна снимка“ от техния опит в полето на съвременния танц през сценичната им работа и чрез дискусии със самите артисти.

На 12 април от 10:00 до 14:30 ч. Мария Кефирова ще проведе танцовия уъркшоп Mobile Architecture, фокусиран върху присъствието, повторния избор и напътстването на участниците в хореографирането на подвижната архитектура на вътрешното и външно пространство.

На следващия ден (13 април 2016) от 19:30 ч. публиката ще има рядката възможност да види два хореографски проекта на Мария Кефирова - CORPS. RELATIONS и NO DISTANCE. След представленията ще има и разговор с хореографката и изпълнител, модериран от Мира Тодорова.
 
Мария Кефирова е едно от интересните и добре познати имена в полето на съвременния танц в Канада, Европа и Америка. През 2012 г. тя завършва престижната програма за изследване и иновации в областта на изпълнителските изкуства – DasArts в Амстердам, Холандия и редовно преподава в различни университети по света. Основен акцент на изследване в работата на Мария Кефирова е взаимовръзката между реалността на тялото и тази на разума в социокултурната среда; „тялото като място на постоянно движение и промяна, но и поетична сила”.

На 16 април 2016 от 19:30 ч., в рамките на деветото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ и съвместно с програмата „Мигриращото тяло“, в ДНК гостува хореографът, танцьор и изпълнител Херман Хайзиг със своето соло SLAP/STICK. Германският артист е носител на редица престижни европейски награди за танц, а през 2007 г. специализира хореография  в престижния Национален танцов център в Монпелие, Франция под менторството на Матилд Моние и Ксавие льо Роа. След завръщането си в Берлин той работи като изпълнител за световно известните танцови артисти като Мег Стюарт / Damaged Goods, Томас Лемен, Корина Харфух и др.

Гостуването на Херман Хайзиг се реализира с финансовата подкрепа на Културната фондация на Саксония. С подкрепата на артистичната резидентска програма на fabrik Potsdam, Гьоте институт България и на Берлинския сенат.

* * *

Програмата „Мигриращото тяло“ е финансирана от Столична програма „Култура“ за 2016 г.


Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
11.04.2016 г. 11:22
Посетено:
965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23316-programa-migrirashtoto-tyalo