Сцена / екран / ефир

Мария Клинчева представя Гергана Русекова в „Звездите на бъдещето“

Нова рубрика - съботно матине на Старозагорската опера

Мария Клинчева представя Гергана Русекова в „Звездите на бъдещето“


◊ СЪБИТИЕТО

Мария Клинчева представя Гергана Русекова в „Звездите на бъдещето“

На 2 април 2016 година една звезда на небето официално ще носи имената на две земни звезди – Мария Клинчева и Гергана Русекова. Първата е дългогодишна Прима на Старозагорската опера от близкото и минало. Втората – млада, много талантлива и многообещаваща оперна певица мецосопран. Правото върху името на звездата е притежание на Държавна опера Стара Загора и се утвърждава с официален Сертификат, международен образец, утвърден от Председателя на Федерацията по космонавтика на Русия. Една звезда на небето ще получи имената на две много красиви и много талантливи дами на Старозагорска опера.

Новото издание на популярните съботни матинета в Операта се казва „Звездите на бъдещето“ и стартира на 2 април от 11 часа във фоайето на Операта. В него Мария Клинчева ще представи увлекателно своята млада колежка и нова надежда на операта - Гергана Русекова. Ще чуете изпълнения на Гергана и на Екатерина Станчева - гост в съпровод на пиано - Деница Петрова. Очакват ви и още изненади, каквито могат винаги да се очакват от звездите,защото те са едновременно предсказуеми и непредвидими.

На 23 април (събота) от 11 часа във второто издание на матинето „Звездите на бъдещето“ оперната Прима Христина Ангелакова ще представи Русалина Мочукова – солист с изключителен глас и излъчване, гордост на Старозагорска опера.


◊ ЗА МАРИЯ КЛИНЧЕВА И ГЕРГАНА РУСЕКОВА

На 7 ноември миналата година Мария Клинчева бе представена в съботното матине „Емоция и Любов” в Операта. Мария Клинчева завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров", специализира в Музикалната академия „Киджана" в Сиена, Италия и в Римската академия „Санта Чечилия". На сцената на Старозагорската опера има над 40 роли от европейската и българската класика. За своите високи творчески постижения през 2013 г. тя заслужено получава Наградата "Стара Загора".

Гергана Русекова (мецосопран) направи през май 2015 година своя успешен дебют в ролята на Азучена в операта „Трубадур” на Верди на сцената на Старозагорската опера. За първи път в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе зрителите я аплодираха на 30 октомври 2015 г., а нейната първа комична роля бе на на Марцелина в премиерния спектакъл на операта „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт на 23 януари тази година.

В репертоара на певицата влизат още главните роли от оперите „Дон Карлос” на Верди, „Самсон и Далила” от Сен-Санс, „Аида” от Верди, Кармен от едноименната опера на Бизе, както и солистичните партии от „Реквием” на Моцарт и Верди, „Малка слънчева меса” и „Малка тържествена меса” на Росини, Девета симфония на Бетовен, Меса „Нелсон” на Хайдн, „Стабат Матер” на Перголези и др.

„Тя е дълбоко проникновен изпълнител, силата на гласа й е част от психологическото изграждане на образа. Гергана пее с лекотата на добре обучен изпълнител, „чиракувал“ не случайно при големи имена на оперното изкуство. Тя е очарователна и печели с поведението си симпатиите на публиката“ пише Донка Йотова във в. Национална бизнес поща.

Гергана Русекова е родена в Пазарджик. През 2005 г. завършва оперно пеене в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Работи с доцент Констанца Вачкова (от 2006 г. до сега). Специализирала е в майсторските класове на проф. Джефри Гол – първи контратенор на Метрополитан опера, преподавател в Къртис, Филаделфия, на Валерий Рифкин (диригент в Лос Анджелис Опера) и певците: Мартина Аройо, Наталия Афеян, Георги Чолаков, Стефка Евстатиева, Фиоренца Косотто.

През 2006 г. Гергана Русекова е специализант в Университета Дюкейн, Питсбърг, под ръководството на Клаудия Пинца, Генко Гешев, Сузана Лемберская и Джонатан Лоусън. Носителка е на специалната награда и стипендия за обучение в САЩ от Международния конкурс за млади оперни певци “Пълдин” 2005 г. През 2006 г. е лауреат на конкурса “Христо Бръмбаров”. През 2007 г. печели стипендия за Международна лятна академия за млади оперни певци Ezio Pinza EPCASO 2007 и работи с диригента Mаурицио Арена, Мария Киара (сопран), Енца Ферари (главен корепетитoр на Teatro “La Scalla”), Джани Капелето (главен корепетитoр на Teatro Lirico-Тревизо) и Мария Паван (корепетитoр на Teatro “La Scalla” - Милано). През май 2009 печели Голямата награда на Европейския конкурс за млади изпълнители на класическа музика „Короната на Търновград” - В.Търново и наградата на БНР, а именно записи и концерти с оркестъра на БНР. През юни 2009 печели трета награда на Националния Конкурс за млади оперни певци ”Гена Димитрова” - Плевен. През октомври 2009 печели трета награда на Международния Конкурс на млади оперни певци „Риторна Винчитор” - Ерколано, Италия и на специалната награда на конкурса - участие в постановка на „Тоска” в ролята на Тоска.

През 2010 г. гастролира в Испания и Франция в ролите на Сантуца от „Селска чест” на Маскани и Салюд от „Кратък живот” на Де Фая. През сезон 2011-2012 дебютира на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини и в ролята на Сантуца от операта „Селска чест” на Маскани. През ноември 2012 участва в традиционното турне на Софийската опера в Япония със спектаклите на „Тоска” на Пучини и „Селска чест” на Маскани. През същия сезон прави студийни записи в БНР. През сезон 2013-2014 дебютира в ролята на Амнерис от операта „Аида” на Верди – спектакъл на световноизвестния аржентински художник и режисьор Уго Де Ана, копродукция на Софийската опера и Арена Ди Верона, Италия.
 

Заповядайте на 2 април от 11 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора!
Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
31.03.2016 г. 18:16
Посетено: 925
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23237-mariya-klincheva-predstavya-gergana-rusekova-v-zvezdite-na-badeshteto