Сцена / екран / ефир

Премиера на новия филм на проф. Михаил Мелтев "Приказки от Балканите"

29 март 2016 г., 18:00 ч., Дом на киното

Премиера на новия филм на проф. Михаил Мелтев "Приказки от Балканите"


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 март 2016 г., вторник, 18:00 ч. в Дом на киното, ул. „Екзарх Йосиф“ № 37 ще е премиерата на новия филм на проф. д-р Михаил Мелтев „Приказки от Балканите“.

„Приказки от Балканите“ е документален филмов епос за Балканските войни през 1912-1913 г., които след повече от сто години все още са жива история за хората в тази част на Европа. Преживяванията на деди и прадеди като семеен спомен или приказка се предават от поколение на поколение и така историята живее и до днес. По онова време четири малки държави - България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени, правят невъзможното - побеждават огромната Османска империя, но завършват с война помежду си. Така клеймото на наследствени омрази и вражди бележи живота на поколения наред. Повод за филмовата фабула е пътуването на група потомци на бежанци (от ужасите на войните) към родните места на дедите им. Филмът е едно пътешествие в миналото, разказ за познатите до болка Балкански войни, пресъздадени в неизвестни кадри, картини и снимки, в спомените на свидетели и потомци, в коментарите на български, гръцки и турски историци. Хроника на зараждането, възхода и краха на българския национален идеал. История без патос и победни маршове, без митове и носталгия, без жажда за мъст; войната като болка, оставила дълбоки следи в националния ни характер и в балканската съдба.

Режисьор проф. д-р Михаил Мелтев
По сценарий на Влади Киров, Михаил Мелтев и Мария Ханджиева
Оператор Емил Пенев. Монтаж Мария Ханджиева
Звук Мариана Вълканова и Иван Андреев 


Проф. Мелтев е ръководител на департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет,  носител е на национални и международни награди и отличия от различни кинофоруми: Фестивал на телевизионното игрално кино „Умбрияфикшън“, Перуджа (Италия); Фестивал на документалното и късометражно кино, Лайпциг (Германия); Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, Варна; Фестивал за дебютни творби „Южна пролет“; Международния кинофорум „Златен Витяз“. Последният му филм „Вляво от пътя Лондон-Калкута“ има пет номинации и три награди от Българска филмова академия за 2012 г. и награда за най-добър режисьор на фестивала „Златен ритон“, Пловдив – 2012.

Михаил Мелтев завършва специалността „Кино и ТВ режисура“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1980 г., специализира „Кино и ТВ” в САЩ през 1993 г. и „Висш мениджмънт в електронни медии“ в Би Би Си (Кардиф) през 1994 г. В Нов български университет започва да преподава през 2000 г., член е на Съвета на департамент „Масови комуникации“. Научните интереси на проф. Мелтев са в областта на киното, електронните медии и управлението им. Професионалната му дейност е свързана със Студия за игрални филми "Бояна", където е режисьор и режисьор-постановчик в периода 1980-1991 г., с Българската национална телевизия, където е изпълнителен директор в периода 1993-1994 г., със Съюза на българските филмови дейци, на който е председател в продължение на два мандата (2000-2004). Преподавал е „Кино и ТВ режисура“ в ЮЗУ „Н. Рилски“, „Мениджмънт в електронните медии“ в УНСС, „Продуцентство и мениджмънт в електронните медии“ във Факултета по журналистика на СУ, „Финансиране на екранните изкуства“ и „Мениджмънт в екранните изкуства” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.


Автор: НБУ
25.03.2016 г. 17:38
Посетено: 1350
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23194-premiera-na-noviya-film-na-prof-mihail-meltev-prikazki-ot-balkanite