Сцена / екран / ефир

Балет „Арабеск“ с нова премиера - "ДАнС КРИМИНАЛЕ"

31 март 2916, 19 часа, на сцената на Музикален театър

Балет „Арабеск“ с нова премиера  - "ДАнС КРИМИНАЛЕ"


◊ СЪБИТИЕТО

Балет „Арабеск“ с нова премиера  - "ДАнС КРИМИНАЛЕ"
 
Хореографите Мариана Крънчева, автор на „Шест малки негърчета“ и Филип Миланов – автор на „Кръвожаден“,  отправят своите предизвикателства към тъмната страна на човешкото, изкушени от жанра на криминалето, трилъра и мистерията, за да го употребят безмилостно за създаването на впечатляващ съвременен танцов спектакъл.

„Кръвожаден“ 
Идея и хореография – Филип Миланов
Музика -  Хорхе Мендез
Сценография – Яна Дворецка
Костюми – Силвана Илиева
Участват: Виктория Петрова/Константина Ханджиева,  Петя Колева, Васил Дипчиков, Светлозар Тинев, Стефан Вучов

"Кръвожаден" е криминален танцово-театрален спектакъл за порива към крайността, който заличава традиционните цивилизационни роли на мъжа и жената и специалния статут на „нежния пол“.

С динамичен и енергичен танцов език, със средствата на съвременния танц спектакълът въвлича зрителя в загадъчната игра между хищник и жертва.


„Шест малки негърчета“ 
Хореография – Мариана Крънчева
Сценография – Яна Дворецка
Музика – Музикален колаж
Участват: Андрея Андонова, Ангелина Гаврилова, Виктория Петрова, Стефани Ханджийска, Васил Дипчиков и Стефан Вучов

Игра на смърт. Психоза.
Манипулация.

Игра на смърт.
Психоза.
Манипулация.

Как се променят отношенията между хора, които се сблъскват със смъртта?
 
Може ли манипулацията да бъде превърната в изкуство?
Как комуникират врагове, свързани от инстинкт за самосъхранение?

С такива въпроси се занимава спектакъла "6 малки негърчета", по мотиви на Агата Кристи. И ако авторката на "10 малки негърчета" убива своите герои, то хореографката може и да не последва този пример.


◊ ХОРЕОГРАФИТЕ

Филип Миланов През 2014 г. завършва бакалавърска степен в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” със специалност Театър на движението. От 2012 г. работи като танцьор в трупата на Балет „Арабеск”. От 2013 г. работи паралелно и в Derida Dance company, където участва в различни фестивали и международни проекти в колаборация с различни европейски и азиатски артисти.
2014 е лауреат и носител на наградата на журито и публиката на IX Конкурс за съвременна хореография за наградата на името на Маргарита Арнаудова за спектакъла “EXIT”. Със същия спектакъл печели наградата на САБ – ИКАР за съвременен танц и пърформанс, 2015 г.
2015 г. участва в проекта „Три3ависим“, организиран от ГСИИ към САБ със спектакъла „Distance”.


Мариана Крънчева е балерина – класическа и съвременна, хореограф, актриса. Мариана е част от трупата на Балет "Арабеск". Преди това е солистка на Националната балетна трупа. Получава образованието си в Националното у-ще за танцово изкуство, театрален клас 4xС, завършва специалност “Балетна режисура” в Нов български университет. Специализира съвременен танц  в Швейцария - с известната трупа “Nomades - le Loft – Vevey”, във Виена - на Международния съвремeнен семинар Impulstanz и в майсторски класове със световноизвестни  преподаватели като Жилбер Маер, Дина Бьорн, Марко Канталупо, Лис Леа и мн. други.
Участва в спектакли на театър “Пантданс” (създаден от актьора Николай Сотиров) и на експерименталната театрална трупа “4xС”. Като хореограф поставя балетни миниатюри, а по-късно и цели спектакли за трупи като Национален балет – София, балет при ОФД - Русе, балетна школа “Силует”, НУТИ. Хореограф е на няколко оперни спектакъла от репертоара на Национална опера – София, на редица модни арт дефилета и на танцови филми. 

Печели наградата на името на Маргарита Арнаудова на едноименния конкурс за млади хореографи и III награда за хореография на Mеждународен фестивал “Златният паун” във Варна.

Като балерина има награди от Международен балетен конкурс – Варна,  Национален балетен конкурс – Добрич, диплом от Международен конкурс за съвременен танц – Париж. Получава специалната награда на Балетна aкадемия Париж – София за млад талант.


Автор:
Мая Михайлова
Публикация:
28.03.2016 г. 17:13
Посетено:
1357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23192-balet-arabesk-s-nova-premiera-dans-kriminale