Сцена / екран / ефир

„три3ависим 2016“ - Седмо издание на проекта за съвременен танц, пърформанс и инсталации

Премиера: 25 март 2016 г., 19:00 ч., Център за съвременен танц “Derida Dance Center”

„три3ависим 2016“ - Седмо издание на проекта за съвременен танц, пърформанс и инсталации


◊ СЪБИТИЕТО

Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ и Културна фондация А25 представят:
 
„три3ависим 2016“

Седмо издание на проекта за съвременен танц, пърформанс и инсталации

 
 
Премиера: 25 март 2016 г. от 19:00 часа в Център за съвременен танц “Derida Dance Center”
 
На 25 март (петък) от 19:00 часа в Дерида Денс Център отново е време за ударна доза съвременен танц, пърформанс и инсталации. За седми път тя е осигурена от една от най-упоритите инициативи в българския контекст, подкрепяща създаването на нови произведения в сферата на съвременните изпълнителски изкуства - „три3ависим“. Проектът на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства съм САБ стартира през 2009 г. и досега е дал начало на над двадесет самостоятелни продукции.
 
Както вече установената традиция повелява, програмата на вечерта е съставена от три произведения, които за пръв път се представят пред публика. Кои да са те се решава ежегодно на конкурсен принцип, като осъществилите своите проекти предходната година избират следващите автори, които да реализират идеите си.

Програмата на „три3ависим 2016“ започва с дебютното представление на Марион Дърова - „Мейнстрийм“. Представление, което се занимава с трудно уловимото, задкулисно обсебване на човека от инерцията, в която попада животът му.

Визуалният артист Полина Стоянова извежда публиката от залата, за среща с пърформанс-инсталацията “HandMade”, изследваща траекторията, динамиката и съдържанието на движенията в различни битови действия

Дуетът "Monologue" е съвременен танцов спектакъл, изпълнен чрез средствата на инсталацията – представлявa упадъка на стария свят и изграждането на новия.

И понеже важен стремеж на инициативата „три3ависим“ е добрият разговор за съвременното изкуство със съвременната публика, то след края на трите изпълнения артистите остават в залата за отворен разговор с публиката. Модератор е театралният режисьор и преводач Гергана Димитрова, а всички въпроси са повече от добре дошли. 
 

◊ ПРОГРАМАТА

„Мейнстрийм“

Представление, което се занимава с трудно уловимото, задкулисно обсебване на човека от инерцията, в която попада животът му. Ние сме изначално изгубени, инертни, попаднали във водовъртежа и пяната на постоянно явяващото ни се безсмислие. Къде е тоталността на нашето съществуване, къде е истинското, неподменено откровение?! Понякога се появява за миг и изчезва, оставя ни пак жадни и незнаещи…

Концепция и хореография: Марион Дърова
Музика: Иван Шопов (Balkansky/Cooh)
Визуална среда: Полина Стоянова
Участват: Борис Георгиев, Христо Ушев, Ина Гергинова
 

“HandMade”

Пърформанс-инсталация, изследваща траекторията, динамиката и съдържанието на движенията в различни битови действия.

Идея, видео, мултимедия: Полина Стоянова (Jo Iyaa)
Музика: Александър Даниел
Изпълнители: Катя Георгиева (Златни Ръце), Калина Павлова
 

„Monologue“

Съвременен танцов спектакъл, изпълнен чрез средствата на инсталацията – представлявa упадъка на стария свят и изграждането на новия. Публиката става свидетел на работния процес на двамата пърформъри, които изпълняват ролята на конструктори на строителен обект – двама индивиди, обновяващи помещението, изграждайки паралелни реалности, превъплъщавайки се в създатели на собствената си съдба. Заобикалящата ни медийна среда обезчувствява обществото, буквално го пристрастява към материалното; емоциите са потиснати и ни оставят да съществуваме неохотно вцепенени и коравосърдечни. Любовта и взаимното опознаване вече не са същите. Тази творба е продължение на серия от мултидисциплинарни проекти, вдъхновени от идеята за противоречията като основна природа на реалността и синтезира линията, споделяща същата тема от друга гледна точка: тази версия ще се сблъска по-конкретно с интерпретация на привързаността, отчуждаването, неприкосновеността на личния живот и дистанцията между нас като личности; как тези тенденции са били оформени от обществото и променени през новата ера, чието последно десетилетие вече е напълно различно от предходното.

Концепция, хореография, сценография, костюми и осветление: Светлин Велчев
Артистичен консултант: Барбара Крулик
Звук: Random Inc
Изпълнители: Станислав Генадиев и Виолета Витанова


* * *

„три3ависим“ е дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства (ГСИИ) към САБ, която обединява професионалисти, работещи в сферата на съвременния танц, пърформанс и инсталации. От 2012 г. "три3ависим" се провежда съвместно с Културна фондация А25.

„три3ависим 2016“ е финансиран от Столична програма „Култура" на Столична община за 2016 г. и от Министерство на културата. Проектът се реализира в рамките на резидентската програма на Център за съвременен танц Derida Dance Center. Премиерата на „три3ависим 2016“ се случва в рамките на Софийски театрален салон.

Медиен партньор на проекта: Портал „Култура“


Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
23.03.2016 г. 14:54
Посетено:
948
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23179-tri3avisim-2016-sedmo-izdanie-na-proekta-za-savremenen-tants-parformans-i-instalatsii