Сцена / екран / ефир

Театър „Възраждане“ с 50-то юбилейно представление на „Последната тайна на Фреди Меркюри“

Юбилейният спектакъл ще се играе на 20 март от 19 ч.

Театър „Възраждане“ с 50-то юбилейно представление на „Последната тайна на Фреди Меркюри“


◊ СЪБИТИЕТО

През 2016 година се навършват 25 години от смъртта на великия вокалист на „Куин“ Фреди Меркюри. Тази годишнина съвпада с петдесетото юбилейно представление на спектакъла на театър „Възраждане“ - „Последната тайна на Фреди Меркюри“. Автор на пиесата е Ирина Гигова, а режисьор - Съни Сънински.

Спектакълът предизвиква интерес не само поради това, че е уникален по рода си, а и защото в него излизат наяве факти, които много малко от почитателите на Меркюри в действителност знаят. За да отбележат 50-тото представление, Сънински и Гигова са подготвили кратко печатно издание с литературния и сценичния вариант на пиесата, снимки, откъси от интервюта с хората от творческия екип на спектакъла и отзиви в медиите. С това режисьорът слага начало на замислената от него книжна поредица „Сценична версия“.
   
Юбилейният спектакъл ще се играе на 20 март (неделя) от 19 ч. и ще разкаже за мистериите и истините в живота на Меркюри. Фреди е криел ревниво своя личен свят, но онова, което виждаме на сцената на театър „Възраждане”, може би действително се доближава до неговия реален образ?! А в изпълнението на актьорите Свежен Младенов и Анатоли Лазаров сякаш възкръсват двете лица на живия Меркюри.

Фронтменът на група „Куин“ умира от бронхопневмония вследствие усложнения от СПИН на 24 ноември 1991 година. 14 месеца по-късно с подобна диагноза си отива балетистът Рудолф Нуреев. Това дава повод за спекулации за възможни интимни отношения между двамата. В същото време сериозните биографи твърдят, че те дори не са се познавали. Пиесата и спектакълът обследват какво би могло да се случи между тези двама велики артисти, ако се бяха срещнали.

„Последната тайна на Фреди Меркюри” е едно пътуване през истината и лъжата, през въображението и любовта на твореца към публиката. Тази огромна обич се чувства и в работата на целия екип, осъществил проекта: авторът Ирина Гигова, режисьорът Съни Сънински, изпълнителите на двойствената роля на Фреди (Свежен Младенов и Анатоли Лазаров), на невероятния Георги Златарев като Нуреев, както и на трите дами – носителката на „Аскеер“ Мариана Жикич, Яна Кузова и Филипа Балдева. А за да е пълна емоцията, спектакълът е съпроводен с мотиви от музиката на „Куин” в авторската интерпретация на младия композитор Тодор Стоянов. Хореографията е на Мила Искренова, сценографията и костюмите – на отишлата си без време изтъкната театрална художничка Невяна Кавалджиева.

За първи път постановката „Последната тайна на Фреди Меркюри“ е поставена на сцената на театър „Възраждане” на 19 януари 2013 година и провокира небивал интерес, поставяйки редица въпроси около живота и смъртта на емблематичния вокалист, както и относно живота и смъртта изобщо. Бил ли е Меркюри изморен да бъде рок легенда, познавал ли е някой истинската му същност, или тя е останала загадка за всички? Това може да разберете от спектакъла „Последната тайна на Фреди Меркюри“ и книгата към него.



Автор:
Театър "Възраждане"
Публикация:
18.03.2016 г. 15:28
Етикети:
Посетено:
934
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23144-teatar-vazrazhdane-s-50-to-yubileyno-predstavlenie-na-poslednata-tayna-na-fredi-merkyuri