Сцена / екран / ефир

Калуди Калудов – на рождения си ден в Стара Загора

Световният тенор гостува в ролята на Каварадоси в премиерния спектакъл на операта "Тоска"

Калуди Калудов – на рождения си ден в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Калуди Калудов идва в Стара Загора, за да се включи в подготовката за предстоящата
премиера на операта „Тоска” от Пучини, която ще се състои на 18 март от 19.00 часа на сцената на Операта. Тенорът ще се превъплъти в една от знаковите роли в неговата кариера – на художника Марио Каварадоси. Роля, която певецът изпълнява винаги с удоволствие, защото е близка и до неговата артистична душевност. Извън пеенето и вокалната педагогика, Маестрото обича да рисува, да пише стихове и кратки разкази.

Калуди Калудов и неговите Тоски

В ролята на Каварадоси Калуди Калудов дебютира в периода, когато е в най-активната си международна кариера – поканен е от директора на Познанската опера, Полша да участва в турне на театъра в Белгия и Холандия със спектакли на операта „Тоска”.

„Няма никога да забравя първия си спектакъл в Утрехт със сопрана София Куявинска в ролята на Тоска и Юрек Мехлински в ролята на Скарпия. Пътувайки за Холандия аз още доучвах последните си реплики. Макар и вече след генерална репетиция в Познан. Изпях осем спектакъла. Беше повече от прекрасно. След това се заредиха ангажименти в различни държави и театри. Пял съм с невероятни певици – и в България, и по света! Огромно впечатление ми направи Галина Калинина. Руска красавица с невероятен финес в присъствието си на сцената. Тънка и фина тя беше и с невероятен темперамент. Пяхме в Малага – в града на великия и неповторим Карлос Алварес. Един ден агентът ми позвъни и ми предложи да участвам в концертно изпълнение на „Тоска”, под диригентството на Папано. Приех, разбира се. Това се случи в Израел. Сопранът, който изпълняваше ролята на Тоска, беше Александра Марк. Тази изумителна певица, сътворяваше магии с гласа си.

Нашумялата по същото време румънска певица Нели Миричою, с която вече бях пял в спектакъла на операта „Франческа да Римини”, се оказа моята следваща Тоска. Подобие на Калас, но с много по-мек и топъл характер, тя ме спечели не само с вокалното си майсторство, но и с обаянието си и като човек.

Минаха много години докато съдбата реши да ме срещне с нашата неповторима и невероятна певица Ана Томова-Синтовa в ролята на Тоска. Това беше за мен „черешката на тортата”. Пяхме в Щатсопер „Унтер ден линден”. Беше незабравимо! Радостта да си заедно с Ана Томова на сцената е неописуема. Предразполагаща и честна, музицираща и надпяваща се със страстта на велик боец и състезател, не хленчеща а всеотдайна, тя повличаше след себе си. Благодарен съм на съдбата си, че ми позволи да се докосна до един колос в тази опера.”


◊ ПРЕМИЕРАТА НА "ТОСКА" В СТАРА ЗАГОРА

На 18 март Калуди Калудов ще пее на сцената на Старозагорската опера със сопраното Таня Иванова в ролята на Тоска. Талантливата певица вече направи и своя успешен дебют в тази роля на сцената на Софийската опера.

В ролята на Скарпия ще се превъплъти Александър Крунев – баритонът е определян от познавачите като един от най-добрите интерпретатори на тази роля в България. На диригентския пулт ще застане големият аржентински диригент Марио де Росе, който за първи път гостува в Стара Загора.

Новата продукция на операта „Тоска” е на режисьора Огнян Драганов, който е замислил оригинален разказ на вълнуващата драматична история и пълно преобразяване на сценичното пространство с внушителна и впечатляваща триизмерна визия. Сценичната адаптация е на художника Тодор Демеров.

Участват още солистите Александър Марулев, Стоян Бончев, Евгений Арабаджиев, Милко Михайлов, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Теодор Петков, Любомир Петков, Богомил Русенов, Вокална формация към ДЮСОБ“ Маргаритки“ с ръководител Зорница Желязкова, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”, оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора.

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
14.03.2016 г. 16:40
Посетено: 790
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/23103-kaludi-kaludov-na-rozhdeniya-si-den-v-stara-zagora