Сцена / екран / ефир

Христо Шопов се завръща на сцената на Театър "Възраждане" в "Човек от земята"

Христо Шопов се завръща на сцената на Театър "Възраждане" в "Човек от земята"


◊ СЪБИТИЕТО

Христо Шопов се завръща на сцената на Театър "Възраждане" в „Човек от земята“

След половин година почивка, на сцената на Театър "Възраждане" отново ще се играе „Човек от Земята“ на режисьора Георги Михалков със специалното участие на Христо Шопов. Спектакълът е предвиден в програмата на театъра на 25 февруари от 19 ч. За първи път постановката е представена на сцената на театър "Възраждане" от самия Шопов през 2014 година.

В „Човек от Земята“ героят на Шопов е професор, който е принуден на всеки десетина години да сменя самоличността си, мястото, където работи и живее, и съответно - хората около себе си. Това му се налага, защото за всички, които контактуват с него е чудно защо той не остарява.  

В пиесата история, философия, антропология, биология и квантова физика се преплитат в интелектуална игра. А главният герой – професорът, поставя житейски въпроси и създава напрегнати ситуации.

Сценарият е на успешния писател на научна фантастика Джером Биксби, автор на бестселърите „Стар Трек“ и „Зоната на здрача“. Известен като „бащата“ на Стар Трек, Джером Биксби пише сценарии, ТВ пиеси, разкази и романи, които са носители на няколко награди под няколко различни имена от края на 50-те години до 1977 г. Сценарият на „Човек от земята“ е завършен през 1998 г. по време на последните му дни, в които се бори с рака. Това е последната творба от всичките му пет творчески десетилетия.

В ролите ще видим още Роберт Янакиев, Мариана Жикич, Даниел Цочев, Ивет Радулова, Георги Златарев, Яна Кузова, Христо Ботев. Сценографията и костюмите са дело на Петър Митев, а композитор е Иван Драголов.

Спектакълът ни провокира да си задаваме важни житейски въпроси и да търсим техните отговори. Всеки един може да намери себе си в това интересно пътуване и да види света, в който живее, по различен от досегашния начин.


Автор:
Театър "Възраждане"
Публикация:
23.02.2016 г. 12:20
Етикети:
Христо Шоповтеатър Възраждане
Джером Биксби
Човек от земята
Посетено:
2124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22967-hristo-shopov-se-zavrashta-na-stsenata-na-teatar-vazrazhdane-v-chovek-ot-zemyata