Сцена / екран / ефир

Мюзикълът „Трите феи и Спящата красавица” на сцената на Младежки театър „Н. Бинев“

Детска вокално-театрална формация "Таласъмче” представя

Мюзикълът „Трите феи и Спящата красавица” на сцената на Младежки театър „Н. Бинев“



◊ СЪБИТИЕТО

Детска вокално-театрална формация "Таласъмче”
представя

"Трите феи и Спящата красавица" - мюзикъл


27 февруари 2016, събота, 19 часа
Младежки театър "Николай Бинев"

. Тодор Янкулов – режисьор, постановчик
. Теодора Попова - автор на текста
. Димитър Костанцалиев – музика
. Юлиана Томова – хореография
. Костюми: Любка Недялкова и Диана Христоскова


Следващи представления:

. 20 март (неделя)
. 27 март (неделя)


С подкрепата на програма Култура на Столична община.
FM classic - медийни партньори.

Мюзикълът „Трите феи и Спящата красавица” ще бъде в афиша на Младежки театър „Н. Бинев“ през сезон 2015/2016.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА
 
Мюзикълът "Трите феи и Спящата красавица" – сценична адаптация по приказката на Шарл Перо, е в съзвучие с реалните проблеми на децата, за правото им на избор, за надеждите, разочарованията и амбициите на техните родители („орисници“).

Мюзикълът провокира представите ни от класическата приказка на Шарл Перо “Спящата красавица”. Промяната в замисъла касае най-вече по-важната роля на трите феи в историята. Пречупен през съвременните психологически и социални възприятия за ролята на родителите във възпитанието на децата, творческият замисъл на мюзикъла акцентира върху третирането на детето като обект за моделиране от страна на родителите – на личните им стремежи и желания. Правото на избор на самото дете е изтласкано настрани – тук “изборът” е в арсенала на “лошата фея”.

Силата на любовта си остава основна тема и сюжетна линия на спектакъла. Именно любовта дава решение на този конфликт; тя е разковничето, което може да “помири” родителите и децата им. В духа на традиционните християнски добродетели любовта е онова, което пребъдва отвъд всичко тленно, отвъд всички житейски “успехи” и “провали”, отвъд нереализирани и реализирани амбиции, чувство за вина и усещане за смисъла на живота. Това осмисляне на ролята ни на тази земя присъства като финална поанта, представена в достъпна за децата форма.

Посланията на мюзикъла са колкото до самите деца, толкова и до техните родители.

Предизвикателството към големите, способността да приемеш детето като пълноценна личност – нещо твърде трудно понякога.

* * *

"Представлението е уникално по няколко причини: Най-напред, поради факта, че художественият ръководител и вокален педагог на детската вокална формация "Таласъмче" Димитър Костанцалиев е композирал един прекрасен, нов, български мюзикъл, заедно с автора на сценария Теодора Попова. Творбата е плод на изключителното познание на детската психика, музикалната и танцова нагласа на деца от четири до дванайсетгодишна възраст, на възможността им да повярват на изпълнителските си възможности, да се радват на уменията си, насърчени и подготвяни от изключителния си вокален майстор и педагог Костанцалиев, от режисьорските умения на актьора Тодор Янкулов и хореографа Юлиана Томова. Това представление е образец за твърдението, че за деца трябва да се работи като за възрастни, само че още по-добре и с по-голяма отговорност."

Стефан Янков


Автор:
Организаторите
Публикация:
22.02.2016 г. 22:52
Посетено:
1751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22963-myuzikalat-trite-fei-i-spyashtata-krasavitsa-na-stsenata-na-mladezhki-teatar-n-binev