Сцена / екран / ефир

Юбилеен спектакъл на „Българи от старо време” в Музикалния театър

Оперетата е създадена от Асен Карастоянов през 1959 г. специално за трупата на театъра и до днес е едно от най-предпочитаните заглавия в репертоара му

Юбилеен спектакъл на „Българи от старо време” в Музикалния театър


◊ СЪБИТИЕТО

Юбилеен спектакъл на „Българи от старо време” в Музикалния театър

На 20 февруари Музикалният театър ще отбележи своеобразен юбилей - 60-тото представление на оперетата ”Българи от старо време” от Асен Карастоянов, по едноименната повест на Любен Каравелов, копродукция на Музикалния театър и НФА ”Филип Кутев”.

Трябва да отбележим огромния зрителски интерес към тази абсолютно чисто национална, жанрова класика и пълните салони на всяко представление до днес.

Оперетата е създадена от Асен Карастоянов през 1959 г. специално за трупата на театъра и до днес е едно от най-предпочитаните заглавия в репертоара му.

Любовта към оперетата ”Българи от старо време” на Асен Карастоянов се е запазила и днес, във времето на интернет и високите технологии. С тази постановка, Музикалният театър следва традицията и на неговата сцена отново оживяват Дядо Либен и Хаджи Генчо, патриархалната романтика, колоритът и духът на българите от епохата на Възраждането, скъпи на всеки българин.

Спектакълът е наситен с много фолклорни празнично-обредни танци и ритуали, чудесно пресъздадени от хореографите и танцьорите от НФА ”Филип Кутев”. Високият професионализъм на трупата, песенно-танцовата стихия на сцената допринасят изключително за автентичността и колорита на представлението.  

Оперетата на Асен Карастоянов „Българи от старо време” е абсолютен рекордьор по броя постановки на всички музикални сцени в страната.

Комедийния сюжет на възрожденската повест, талантливо жанрово драматизиран от актьора Коста Райнов и виталната музика на Асен Карастоянов с  искрящо остроумие извайват образи и сцени, дълбоко стаени в родовата памет на българина.

Безкрайните препирни между „тези стари котараци” Дядо Либен и Хаджи Генчо (българските Монтеки и Капулети – сравнението е на доц. д-р Румяна Каракостова от Институт за изследване на изкуствата - БАН), тяхното политиканство „московците или ингилизите” много напомня спорове и дебати от наши дни. Ролите на Хаджи Генчо и Дядо Либен се интерпретират от популярните комици Руслан Мъйнов и Стефан Рядков, чието специално участие е сигурен залог за искрен смях и забавление.

. Режисьор – Николай Априлов
. Диригент постановчик – Огнян Митонов
. Диригент – Людмил Горчев
. Сценография – Атанас Велянов
. Художник на костюмите – Диляна Първанова, Мариана Попова
. Хореограф – Ивайло Иванов

. Със специалното участие на Руслан Мъйнов и Стефан Рядков в ролите на Хаджи Генчо и Дядо Либен

. Участват: Катерина Тупарова, Пеньо Пирозов, Юлия Маринова, Олга Динова, Станимира Василева, Александър Мутафчийски, Марияна Арсенова, Иван Панев, Румен Григоров, Деница Шопова

Моми: Таня Астарджиева, Ася Цветанова, Десислава Тодорова, Галина Радева, Йоана Кулева, Хриска Маркова, Кремена Борисова, Калина Колева

Клюкарки: Елена Иванова, Евелина Проданова, Росица Антонова, Николина Диковска

Оркестър, хор и балет на Музикален театър

 

◊ МАЛКО ИСТОРИЯ 

За „Българи от старо време” и Музикалния театър

Премиерата на първата постановка на оперетата на Асен Карастоянов на сцената на ДМТ ”Ст. Македонски” е с дата 24 януари 1959 г., композирана е специално за трупата на Музикалния театър и е посветена на 80-годишнината от смъртта на Л. Каравелов (1879-1959). Участват легендарните  български тенори Видин Даскалов в ролята на Иван, и Минко Босев в ролята на Ерчо, невероятно талантливата и красива Тинка Краева в ролята на циганката. Режисьор е Хитьо Попов, диригент Виктор Райчев, сценографията е на Евгени Ващенко. През 1968 г. този спектакъл е възстановен отново поради големия интерес на публиката и по повод 20-години от създаването на ДМТ.

На 12 януари 1973 г. е премиерата на следващата постановка на това толкова обичано от българската публика  произведение. Режисьор и хореограф е още едно легендарно име от историята на българската оперета, балетиста и заслужил артист Богдан Ковачев. Музикален ръководител е Жул Леви, още една знакова фигура в българското музикално сценично изкуство. Цяло съзвездие от именити български артисти участва в тази постановка - Видин Даскалов, Лиляна Кисьова,  Минко Босев, Людмила Чешмеджиева, Петрана Ламбринова, Божана Продева, Анелия Шуманова,  Трифон Джонев, Хари Харалампиев. На 25 декември 1988 г. този спектакъл е възстановен, но вече с променен актьорски състав.

На 25 ноември 1995 г. е последната постановка на оперетата, вече с обновен състав и с консултант на постановъчния екип големият български актьор Георги Калоянчев.

 


Автор:
НМТ "Ст. Македонски"
Публикация:
18.02.2016 г. 19:09
Посетено:
2011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22939-yubileen-spektakal-na-balgari-ot-staro-vreme-v-muzikalniya-teatar