Сцена / екран / ефир

Балет „Арабеск" представя „Carmen collection"

За първи път в ролята на Кармен ще танцува Константина Ханджиева

Балет „Арабеск" представя „Carmen collection"


◊ ПОКАНА

На 28 януари Балет „Арабеск" Ви кани на един изключително екстравагантен спектакъл „Carmen collection" - копродукция на Държавен музикален и балетен център и Българско национално радио, по мотиви от новелата „Кармен" на Проспер Мериме и едноименната опера на Жорж Бизе. Музика – Петър Дундаков, Хореография – Боряна Сечанова, сценография и костюми – Николина Костова-Богданова. Особено атрактивно е решението на художничката да облече главната героиня в 10-метрова огненочервена фламенко рокля, изработена от 138 м коприна.

Защо трябва да видят този спектакъл и тези, които вече са го гледали. За първи път в ролята на Кармен ще танцува една от звездите на Балет „Арабеск“ – Константина Ханджиева. Хореографът Боряна Сечанова ни разкри една малка тайна. Вдъхновението на хореографката още при замислянето на спектакъла „Carmen collection” е именно Константина. Случва се обаче така, че почти в началото на репетиционния период Константина й съобщава щастливата новина, че ще става майка. И така публиката вижда в ролята на Кармен други две прекрасни солистки на „Арабеск“ – Таня Кацарова и Мариана Крънчева, всяка от които прави различна интерпретация на образа, внасяйки своята индивидуалност.

И сега на 28 януари ще имаме възможност да видим една различна Кармен, тази на Константина Ханджиева, и може би тази, която си е представяла Боряна Сечанова, създавайки спектакъла.
   
Cпектакълът се заиграва с клишета от днешния ден като модния подиум и чалга културата - естествена среда на съвременните "карменситки". Нарцистичната жена оглежда себе си в очите на възхитения мъж. Тя харесва себе си толкова повече, колкото по-силно я обича мъжът. Голямата й привлекателност има и своята обратна страна - незадоволеността на влюбения мъж и съмнението в любовта на жената. В другите главни роли ще видите - Той (Асен Наков) и Тя (Ангелина Гаврилова), Хосе (Васил Дипчиков), Ескамилио (Стефан Вучов) и Смъртта (Теодора Стефанова).
 
Искате ли да съпреживеете неустоимата страст на Кармен в зрелищното изпълнение на Балет „Арабеск”?

Заповядайте – 28 януари, 19.00 ч., Музикален театър!




Автор:
Мая Михайлова
Публикация:
25.01.2016 г. 15:54
Посетено:
2692
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22798-balet-arabesk-predstavya-carmen-collection