Сцена / екран / ефир

Киноклубовете в България с нов сезон

Киноклубовете в България с нов сезон
Кадър от филма „Чудесата” реж. Алис Рорвахер
 

◊ В ПРОГРАМАТА

И през 2016 г. киноклубовете в страната ще запознават малки и големи зрители с постиженията на световното кино. Мрежата от киноклубове в страната се нарича Българско кино общество и обединява шест града – София, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора и Пазарджик. Идеята на киноклуба е да събира хора, обичащи киното, като създаде възможност за дискусия върху филмите и образователни инициативи за най-малките зрители.

Партньор на българската мрежа от киноклубове е Норвежката федерация на филмовите общества – организация с над 50-годишна история и богат филмов архив, в която участват 87 киноклуба с общо над 12 000 членове.

През януари част от програмата ще бъдат филмите „Ловът” реж. Томас Винтерберг, „Хавър” реж. Аки Каурисмаки, „Чудесата” реж. Алис Рорвахер, както и българският „Урок” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Най-малките зрители пък ще могат да видят специална селекция от анимационни филми от 11-тото издание на Международния студентски фестивал „Ранно пиле”. През идните месеци предстоят и различни творчески работилници за децата, които ще ги въведат в света на киното и ще ги запознаят с изразните му средства.

Пълната програма на киноклубовете може да се проследи в сайта на Българско кино общество: filmsociety.bg, а всеки, който иска да се стане част от клуба, може да го направи, като се свърже с организаторите чрез сайта или във фейсбук на https://www.facebook.com/filmsocietybulgaria


Автор: Елена Мошолова
22.01.2016 г. 13:26
Посетено: 726
Етикети: филми, кино, Българско кино общество, киноклубове
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22778-kinoklubovete-v-balgariya-s-nov-sezon