Сцена / екран / ефир

С „Лучия ди Ламермур” се открива оперната 2016 година в Стара Загора

За първи път пред старозагорската публика в ролята на Лучия ще се представи Яница Нешева

С „Лучия ди Ламермур” се открива оперната 2016 година в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 януари от 19.00 часа Старозагорската опера ще открие своята нова оперна година със спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети.

За първи път пред старозагорската публика в ролята на Лучия ще се представи сопраното Яница Нешева. Утвърденият дългогодишен солист на Старозагорската опера – тенорът Милко Михайлов ще й партнира в ролята на Едгардо, а емблематичния за театъра бас Александър Марулев ще пресъздаде ролята на Раймондо. Младият и талантлив баритон Валери Турманов ще изпълни ролята на Енрико Аштън. Участват още Борис Тасков, Любомир Петков, Михаела Берова, Биляна Чолакова, Александър Желев, Прабългарска Школа за оцеляване „Бага-Тур“, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, оркестър и хор на Държавна опера Стара Загора.

Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, сценография  Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо (Италия), диригент на хора Младен Станев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Премиерата на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети се състоя с грандиозен успех на 5 декември 2015 година и с този спектакъл се закри 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. Премиерният спектакъл бе възторжено аплодиран от старозагорската публика, както и от десетки гости на фестивала от страната и чужбина. Спектакълът, който впечатли с красивата си сценична визия, бляскавите костюми в духа на епохата,  оригиналната режисура, удивителен млад солистичен състав (Беса Лугичи, Валери Турманов, Пламен Кумпиков, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Георги Динев, Нели Нечева), както и с изключителното представяне на оркестъра и хора на Старозагорската опера, се определя единодушно от почитателите и експертите за една от най-красивите и въздействащи оперни продукции на 2015 година. Постижение за Старозагорската опера е изборът на оперно заглавие, което не присъства в афишите на нито един български оперен театър, както и фактът, че оперният институт разполага със свой солистичен състав, за да представи оперния шедьовър и със собствени сили. След изумителната Лучия на Беса Лугичи от Косово, на втория спектакъл зрителите се насладиха на великолепното превъплъщение в главната роля на солистката на Старозагорската опера Деси Стефанова.

Операта „Лучия ди Ламермур” на Гаетано Донцети се нарежда сред безспорните белкантови образци. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години (премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година).

На 21 януари в ролята на Лучия ди Ламермур ще се представи на старозагорска сцена сопраното Яница Нешева. Яница дебютира в ролята на Лучия през 2005 година в спектакъла на Варненската опера. Роля, която ѝ разкрива нови хоризонти, както в чисто вокален аспект, така и като актьорска интерпретация. Многопластовият образ на героинята предполага зрялост и стабилна вокална техника и това е голямото предизвикателство да бъдеш Лучия.

„В сегашната интерпретация на ролята не се водя толкова от амбицията да изпея чисто вокално всички тонове от партията. Бих искала публиката да разбере и да усети емоциите и огромния конфликт, който разкъсва душата на това младо момиче. В работата си с режисьора Огнян Драганов търсихме по-дълбокия психологически прочит – двата свята, в които живее Лучия. Единият е красив и измислен и в него тя е щастлива. И другият е действителността, която я наранява. Там тя е самотно дете, което не среща любов и съпричастност. В този конфликт между нейните два свята, се ражда проблемът на героинята – и това е невъзможността и да остане в реалността“ – споделя Яница Нешева.

Яница Нешева е родена в Стара Загора. Завършва ДМА "Панчо Владигеров" София със специалност оперно пеене в класа на професор Мила Дюлгерова. Носител е на специалната награда на професор Чавдар Хаджиев от конкурса "Г. Златев-Черкин" и е лауреат на Националния конкурс за инструменталисти и певци "Светослав Обретенов" Провадия - оперно пеене.

През 2000 дебютира с ролята на Джилда от операта "Риголето" от Джузепе Верди на сцената на Държавна опера-Стара Загора, чийто солист е до днес. Следват ролите на Розина от "Севилският бръснар" (Дж. Росини), Адина от "Любовен еликсир", Джулия от "Копринената стълба" на (Г. Доницети), Жрица от "Аида" на (Дж. Верди), Тебалдо и Ангелски глас от "Дон Карлос" (Дж. Верди), Фраскита от "Кармен" (Ж. Бизе), Щаси от оперетата "Царицата на чардаша" (Калман), сопрановата партия от "Реквием" (В.А. Моцарт) и „Месия“ от Хендел, Белинда от „Дидона и Еней“ на Х. Пърсел и др.

През 2004 и 2005 г. участва в майсторските класове по оперно пеене на Райна Кабаиванска към "Нов български университет". През 2006 участва в майсторски клас по оперно пеене и интерпретация на Анна Томова-Синтова, същата година участва и в майсторския клас на проф. Мати Пинкас и майсторски клас по оперно пеене и интерпретация на Моцарт при Елизабет Линхарт.

Гастролира в спектакли на много други оперни театри у нас и в чужбина (Германия, Испания, Португалия, Турция и в САЩ).

В репертоара на певицата влизат още ролите на Мюзета от „Бохеми" на Пучини, Микаела от "Кармен" на Бизе, Оскар от "Бал с Маски" на Верди, Сузана от "Сватбата на Фигаро" на В. А. Моцарт и много други.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
19.01.2016 г. 15:04
Посетено: 654
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22762-s-luchiya-di-lamermur-se-otkriva-opernata-2016-godina-v-stara-zagora