Сцена / екран / ефир

Театър "Възраждане" започва годината с номинация за Икар 2016

Номинация на Петя Диманова за музиката й към "Къщата на гнева“ по Федерико Г. Лорка

Театър "Възраждане" започва годината с номинация за Икар 2016


◊ СЪБИТИЕТО

Успешният старт на театър "Възраждане" за годината е вече факт. Българската композиторка и вокален педагог - Петя Диманова е номинирана за Националната награда Икар 2016 в категория - Музика. Тя ще се състезава за наградата с музиката си към постановката „Къщата на гнева“ по Федерико Г. Лорка, на режисьорката Диана Добрева. Друга музикална тема на Диманова, номинирана за Икар е към спектакъла „Опасни връзки”, на режисьора Стилиян Петров на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” - град Варна.

Екипът на театър "Възраждане" изпрати една успешна и съзидателна година, която премина под знака на отличието. Доказателство са номинациите и наградите, с които екипът на театъра се сдоби в категории на националните награди "ИКАР" и "АСКЕЕР", XXVI Национален фестивал на малките театрални форми, гр. Враца и Международния театрален фестивал "Скупи Фестивал" 2015.

Сред отличниците бяха актрисата Филипа Балдева, която беше номинирана за "ИКАР" 2015, в категорията за поддържаща женска роля в постановката "Фотоапарати" от Пьотр Гладилин. Представлението "Къщата на гнева", номинирано в четири категории на наградите "АСКЕЕР". От тях спечели две награди - за най-добър спектакъл на 2015 г. и колективна награда за поддържаща женска роля. Постановката на Диана Добрева се сдоби и с три награди в две категории от XXVI Национален фестивал на малките театри. Към отличията се присъединява и наградата от Международния театрален фестивал "Скупи Фестивал" 2015 за най-добра женска роля на Жана Рашева.

Билети за постановките, които се играят на сцената на театър "Възраждане" може да закупите онлайн, от официалния им сайт: http://theatrevazrajdane.bg/tickets (ePay, Visa & Mastercard) или като се обадите и поръчате на тел. 0887 333 112 (с куриер и наложен платеж). Покупка на билети от каса може да направите в магазините на Office1superstore, Fastpay, "На Тъмно" и книжарници Booktrading (www.bilet.bg/каси/).


◊ ЗА ТЕАТЪР "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Постановките на общински културен институт Театър “Възраждане” се играят в камерна зала със 100 места. На сцената на Театър „Възраждане” с предимство се поставят пиеси от български и европейски съвременни и класически драматурзи. Театър „Възраждане” е един от малкото столични театри, на чиято сцена с огромен успех се играят представления за деца от всички възрасти. В осъществяването на спектаклите се ангажират първокласни творчески екипи – режисьори, актьори, сценографи от всички поколения – от майсторите, до студентите на НАТФИЗ “Кр.Сарафов” и Театрален колеж „Любен Гройс”.

 


Автор: Театър "Възраждане"
16.01.2016 г. 13:59
Посетено: 883
Етикети: музика, Икар 2016, номинация, Петя Диманова, театър Възраждане, спектакъл, Федерико Г. Лорка, Къщата на гнева
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22741-teatar-vazrazhdane-zapochva-godinata-s-nominatsiya-za-ikar-2016