Сцена / екран / ефир

Бал в Операта с чаша шампанско - в навечерието на Новата 2016 година

Празничен спектакъл на Държавна опера Стара Загора

Бал в Операта с чаша шампанско - в навечерието на Новата 2016 година


◊ ПОКАНА

Празничен Kоледно-новогодишен спектакъл „Бал в Операта” подготвя съставът на Старозагорската опера за своите почитатели и за всички, които ще изберат залата на Операта, за да си подарят красиви музикални мигове в навечерието на Новата 2016 година.

Представлението на 30 декември от 19.00 часа пресъздава посрещането на Коледните и Новогодишните празници по целия свят в различните епохи. Чаша за спомен и пенливо шампанско ще допълнят празничното настроение, обещават организаторите.

Спектакълът „Бал в Операта” включва арии, дуети и евъргрийни от любими оперни и оперетни заглавия, както и коледни песни, обединени в сюжет, история и една идея. Автор на цялостната концепция на спектакъла, сценичната аранжировка и костюмите е Денис Иванов. На диригентския пулт ще застане Здравко Лазаров.

В спектакъла участват солистите на Старозагорската опера Офелия Христова, Ивайло Джуров, Елена Баръмова, Гергана Русекова, Деси Стефанова, Яница Нешева, Нина Димитрова, Теодор Петков, Камелия Стойчева, Емилия Джурова, Нели Нечева, Христо Иванов, хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора, хор „Петко Стайнов” при НЧ ”Искра” (Казанлък), Александър Баранов (солист на Държавна опера Русе ), Лора, Зара  и Теодор от „Детската Евровизия” и ученици от вокалните, актьорските и инструменталните класове на НУМСИ „Христина Морфова”. Диригент на хора Младен Станев, хореография Алида Бонева.

Различните герои, любими и познати от пръв поглед оживяват в нов облик и събрани заедно създават една нова история, една „нова опера”, в която всички действащи лица имат щастлива съдба и бъдеще, изпълнено с надежда за щастие и радост, които са някъде там, в Новата година. Зрителите ще разпознаят своите любими персонажи Мими, Рудолфо и Мюзета от операта „Бохеми” от Пучини, ще се потопят в подобна история, но с щастлив край с песента на чучулигата от „Теменужката на Монмартър” на Калман, очаква ги блясъка на кралската атмосфера в градините на двореца на Крал Филип Втори с изпълнението на хор на дамите и ария на Принцеса Еболи (ария на булото) от операта „Дон Карлос” на Верди. Красотата на музиката на Пучини и темата за любовта ще приковат вниманието с песента на Магда от операта „Лястовичката” на Пучини. Възторг и празничност ще внесе музиката на Бизе с куплети на Ескамилио от операта „Кармен”, следват ария на маркиза дел Поджо от „Крал за един ден” на Верди, песента на Су Чонг от „Страната на усмивките” на Лехар, песни от филмите „Пролет” и „Камшичен удар”, коледни песни, атрактивни инструментални шедьоври... И разбира се - празнични наздравици от операта „Ернани” на Верди и от оперетата „Прилепът” на Щраус...

Концертната програма се представя от Нели Нечева и Христо Иванов с чувство за хумор, подбрани интересни сюжети за Коледните и Новогодишни празници, любопитни факти от историята на Старозагорската опера.

Празничната разходка през вековете започва още от фоайетата на Държавна опера Стара Загора, след това – на сцената се сменят различни картини. Сценичното действие се развива на три площадки – в скромен дом на Бъдни вечер, на градския площад в Коледната нощ, в изискан дом в Новогодишната нощ и отново на площада за посрещането на Новата година. И завършва във фоайетата с празнична новогодишна наздравица...

Билетите са на цена 15.00 лева и включват подарък чаша за спомен с шампанско!


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
29.12.2015 г. 20:52
Етикети:
концертмузикаДържавна опера Стара Загора
Бал в Операта
Kоледно-новогодишен спектакъл
Посетено:
998
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22674-bal-v-operata-s-chasha-shampansko-v-navecherieto-na-novata-2016-godina