Сцена / екран / ефир

“Лешникотрошачката” в Старозагорската опера

Съвременен танцов спектакъл, копродукция на Балет „Арабеск” и Балета на Държавна опера Стара Загора

“Лешникотрошачката” в Старозагорската опера


◊ СЪБИТИЕТО
 

Балет „Арабеск” и Балетът на Държавна опера Стара Загора ще представят на 22 декември от 11.00 часа и от 19.00 часа на сцената на Операта своя версия на популярния балет „Лешникотрошачката” по музика на П. И. Чайковски.

Хореографът Боряна Сечанова избира да направи интересен съвременен спектакъл, без да променя сюжета на творбата. Приказната картина е оформена от красивата сценография на художника Борис Стойнов и бляскавите костюми на Цветанка Петкова-Стойнова. 

В спектакъла, освен артистите от двете балетни трупи, танцуват и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки”-Стара Загора.

В главните роли ще се представят солистите на Балет „Арабеск” - Марина Попова ще бъде Мари, Фриц - Филип Миланов, Дроселмаер – Асен Наков, Лешникотрошачка – Васил Дипчиков, Принцеса Мишонка – Мариана Крънчева, Мама Щалбаум, Снежна кралица – Петя. Колева, Татко Щалбаум – Стефан Вучов. Участват още Мария Касабова, Стефка Табакова,  Ервин Есен, Светлозар Тинев, Андрея Андонова, Цвета Захова, Валери Миленков, Виктория Петрова, Чан  Тхе Чунг (Балет „Арабеск”), Ромина Славова, Яна Кафалиева, Ивелина Димитрова, Кремена Костова, Юлияна Василева, Анелия Димитрова, Цветелина Тенева, Лора Георгиева, Пенка Димитрова, Петя Вънева (балет ДО Стара Загора) и др.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Балетът “Лешникотрошачката” по музика на Чайковски е една от най-гледаните и любими балетни постановки по света.

Либретото  на спектакъла е написано по приказките на Хофман „Лешникотрошачката” и „Кралят на Мишките”, и разказва за едно малко момиченце Клара, което получава за Бъдни вечер подарък – войник-лешникотрошачка в разкошна униформа на кралски гвардеец.

Първият спектакъл  на "Лешникотрошачката" е бил на 18 декември 1892 г. в Мариински театър в Санкт Петербург, Русия. След края на 1960-те "Лешникотрошачката" се превръща в най-изпълняваната балетна творба - по традиция по коледните и новогодишните празници в цял свят.


Когато завесата се вдига, виждаме как семейство Сталбаум се приготвят за Бъдни Вечер. Клара, по-малкият й брат Фриц, украсяват коледното дърво. Най-голямата изненада на вечерта са коледните подаръци, раздадени от бащата на Клара, маскиран като тайнствения магьосник Дроселмайер. Подаръци има за всички деца и всички са щастливи освен Клара, която още не е получила подарък. Тогава Дроселмайер измъква играчка-лешникотрошачка в традиционната форма на войник, в разкошна униформа от кралската гвардия. Клара е на седмото небе от щастие, но от завист, брат й Фриц счупва играчката. Дроселмайер намира счупената играчка и я поправя.

Когато празненството свършва и Сталбаум отиват да спят, Клара се притеснява за играчката си и отива при коледното дърво, за да я види. Тя заспива под елхата с лешникотрошачката в ръце. Часовникът бие полунощ, Клара сънува. Чува шум от мишки и се опитва да избяга, но мишките я спират. Тогава изведнъж коледното дърво започва да расте и запълва стаята, войникът-лешникотрошачка оживява и той заедно с войниците си защитават Клара в битка с войската на Краля на Мишките.

Тогава изведнъж лешникотрошачката се превръща в принц.  Клара и принцът отпътуват до свят, където ги посрещат танцуващи снежинки и феи. Те продължават своето пътешествие в страната на Захарната фея, където сладкишите ги посрещат с множество танци.          

Танцуват испанските танцьори на шоколада, китайските - на чая, арабските - на кафето, руските - на захарните бастунчета, танцът на марципанените овчарчета, на Захарната фея и танцът на цветята. След като фестивалът завършва, Клара се събужда под коледното дърво с лешникотрошачката в ръцете й.     

Един такъв спектакъл е най-хубавият подарък за всяко дете по Коледа...

Екипът,  който подготвя спектакъла, е уверен, че той ще се хареса на децата. На сцената ще бъдат използвани всички възможности на мултимедията и на атрактивното осветление. Спектакълът е фееричен, в него не липсват  любимите герои от приказката на Хофман: мишките, играчките, които оживяват, и самият принц Лешникотрошка.

Във версията на балет „Арабеск” и Балета на Държавна опера Стара Загора Дроселмайер и бащата на Маша са в една роля - бащата, който създава този приказен свят за своята дъщеря.

Посланието на спектакъла е:

Родители, участвайте в игрите на своите деца. Те трябва да са свободни да фантазират, да са уверени, че могат да превърнат своите мечти в реалност и да променят света около себе си така, както го виждат в своите сънища и както го пресъздават в своите игри.

 


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
21.12.2015 г. 14:07
Посетено: 1053
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22656-leshnikotroshachkata-v-starozagorskata-opera