Сцена / екран / ефир

Звезди и музикални традиции от Виена за Коледа и Нова година в Пловдивска опера

Премиера на оперетата „Прилепът”, Коледен концерт, Новогодишен бал в Операта

Звезди и музикални традиции от Виена за Коледа и Нова година в Пловдивска опера


◊ ПРАЗНИЧНИ АКЦЕНТИ

Виенските музикални традиции за Коледа и Нова година ще представи Държавна опера – Пловдив през декември. Премиера на оперетата „Прилепът” от Йохан Щраус, Коледната програма „Пловдив празнува с Виена, Ню Йорк и Берлин” и Новогодишен бал със солистите на прочутата Виена Фолксопер са празничните акценти през декември 2015.

„Прилепът” - "най-класическата" от класическите и "най-виенската" от виенските оперети, е заглавие, което традиционно  присъства в коледния и новогодишен афиш на австрийската столица. Премиерата на известната комедия на нравите от Йохан Щраус под диригентството на Диан Чобанов ще бъде на 19 декември (събота). Режисьор на оперетния спектакъл е Георги Динев, хореограф – Боряна Сечанова, художник на декора е Иван Токаджиев, а на костюмите – Николина Костова – Богданова. „Прилепът” ще се изпълнява на български език.

Коледният концерт „Пловдив празнува с Виена, Ню Йорк и Берлин - 2” на 23 декември в Дом на културата е продължение на миналогодишната програма, за която билетите бяха изкупени седмици предварително. Най-известните коледни мелодии и песни ще прозвучат в изпълнение на джазмена Петър Салчев, солистите Евгения Ралчева, Елена Чавдарова и Петър Данаилов заедно с Хора и Оркестъра на Държавна опера – Пловдив. На сцената ще се качат и Хор "Детска китка" с диригент Яна Делирадева, Академичен смесен хор "Гаудеамус" с диригент Весела Гелева, Хор на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова. Диригент на концерта е Лучано Ди Мартино.

Превърналият се в традиция Новогодишен Бал в Операта ще предложи на пловдивчани бляскаво настроение и качествена музикална програма на 29 декември отново в Дом на културата. За първия концерт от 19 часа маестро Чобанов е поканил солисти от прочутата Виена Фолксопер, които ще изпълнят известни арии и дуети от новогодишния репертоар на Виена. В края на 2015 това ще бъде най-впечатляващото музикално събитие за града. Вторият концерт от 21 часа е с гост Влади Ампов – Графа, който прие поканата да представи своите най-известни балади в аранжимент за голям симфоничен оркестър. Фоайетата на Дом на културата отново ще бъдат изпълнени с много настроение, изпълнения на брас бенд, изящен валс и коктейл за гостите на Новогодишния бал.

Малчуганите също ще имат своя Новогодишен карнавал с Госпожа Опера, но за удобство той ще бъде на 27 декември (неделя) от 17 часа в Дом на културата. Освен весели танци и игри, събитието включва и вълшебния балет за деца „Лешникотрошачката”.


. Подробна информация за празничната програма е публикувана в сайта на операта www.operaplovdiv.bg и във facebook. Билети за всички заглавия се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.


Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
14.12.2015 г. 16:08
Етикети:
Посетено:
906
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22626-zvezdi-i-muzikalni-traditsii-ot-viena-za-koleda-i-nova-godina-v-plovdivska-opera