Сцена / екран / ефир

Художникът Венцислав Занков дебютира като режисьор

Режисьорът дава главната женска роля на законната си половинка

Художникът Венцислав Занков дебютира като режисьор


◊ СЪБИТИЕТО

Популярният художник и неостаряващ секссимвол, скандален авангардист, съвременен артист, преподавател, учредител на орден на свое име в българското изкуство и младоженец Венцислав Занков ще представи на 9 декември от 20:00 ч. в Дома на киното в София режисьорския си кинодебют „Сутрешно кафе”.

Късометражният филм е интерпретация по известното стихотворение на изтъкнатия френски кинодраматург, поет и сценарист Жак Превер „Сутрешна закуска”. Главни действащи лица в лентата са Венцислав Занков и съпругата му Ивета. „В света на киното е прието актрисата, за да получи роля, да стане интимна с режисьора. Аз отидох малко по-далеч и направо се ожених за нея, с цел да парирам всякакви намеци за шуробаджанащина и уронване на престижа на актьорския ни състав”, шегува се режисьорът Занков.

Понастоящем Венци Занков „кара” последен семестър в специалност „Филмово и телевизионно изкуство” на НБУ, а лентата „Сутрешно кафе” е резултат от участието му в Майсторския клас на големия ни режисьор проф. Георги Дюлгеров. Наскоро Занков се снима и като актьор във филма на Иван Черкелов и Рали Ралчев „Семейни реликви”, станал носител на специалната награда на град Варна и „Златна роза” - наградата на Съюза на българските филмови дейци за 2015 г.

„Всичко това е много ново за мен, предстои ми да се снимам и в още един късометражен филм на колега от курса. Надявам се да не съм се надценил”, споделя скромно новоизлюпеният режисьор и актьор. „Дебютът ми е посветен на 100-годишнината на българското кино, която отбелязваме през цялата 2015 г. Вярно е, че може би стартирам късно, но по-добре късно, отколкото никога. Аз вярвам в максимата, че в изкуството, както и в секса, няма млади и стари, има можещи и неможещи”, философски заключава Занков, който отсега знае, че няма да празнува 8-ми декември, тъй като съпругата му държи на семейния уют.

Премиерата на „Сутрешно кафе” на Венци Занков е на 9 декември от 20:00 ч. в Дома на киното в София, а входът е свободен, до изчерпване на местата.

Автор:
Организаторите
Публикация:
07.12.2015 г. 13:28
Етикети:
Сутрешно кафе
художник; режисьор; кинопремиера; кино; Венци Занков; Георги Дюлгеров
Посетено:
975
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22541-hudozhnikat-ventsislav-zankov-debyutira-kato-rezhisyor