Сцена / екран / ефир

Жорди Галсеран ще гледа „Дакота“ в Сатиричния театър

Световноизвестният драматург гостува на Софийския международен литературен фестивал

Жорди Галсеран ще гледа „Дакота“ в Сатиричния театър


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 декември най-новото представление на „Три Беарс Ентъртеймънт“ „Дакота“ ще е много специално. Авторът му – световноизвестният испански драматург Жорди Галсеран, ще бъде сред зрителите в залата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Каталoнският писател ще е гост на Софийския международен литературен фестивал и лично е поискал да гледа Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Владимир Карамазов и Александра Василева в „Дакота“ при посещението си в България през декември.

В специалното интервю, което Галсеран даде на Нева Мичева за книжката към представлението, той споделя, че именно „Дакота“ му обръща живота, защото я написва, за да я играят с неговата актьорска трупа, обаче преди това я праща на театрален конкурс и неочаквано го печели.

Още с излизането си преди 20 години пиесата се превръща в събитие, печели много литературни награди и е един от най-поставяните текстове на Галсеран в театрите в цял свят. Авторът твърди, че „комичната предпоставка в „Дакота“ е способността на един човек да вижда в бъдещето си (или убедеността му, че това е така, което е същото). Тези от нас, които нямат подобен дар, правят нещо много подобно – предугаждат с въображението си.“

В пиесата главният герой Иполит Харама работи това, което иска, има съпруга, която обича и всеки момент чака да му се роди дете. Но най-неочаквано целият му живот се преобръща. След две седмици в кома, той започва да сънува кошмари, които един след друг започват да се случват.

 

* * * 

10 и 16 декември 2015, 19:30, Сатиричен театър „Алеко Константинов“

„Дакота“ от Жорди Галсеран

Превод: Нева Мичева

Режисьор: Владимир Пенев

Художник: Никола Тороманов

Композитор: Калин Николов

С участието на: Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Александра Василева


Автор:
ТВЕ
Публикация:
03.12.2015 г. 14:31
Посетено:
1080
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22515-zhordi-galseran-shte-gleda-dakota-v-satirichniya-teatar