Сцена / екран / ефир

Фондация „Дарина Такова” представя операта „Лястовичката” от Пучини

46. Фестивал за оперно и балетно изкуство Стара Загора 2015

Фондация „Дарина Такова” представя операта „Лястовичката” от Пучини


◊ ДЕН ДЕВЕТИ

Фондация „Дарина Такова” представя „Лястовичката” от Пучини

Операта „Лястовичката” на Джакомо Пучини е рядко изпълнявана дори и по европейските оперни сцени. На 3 декември от 19.00 часа на сцената на Държавния куклен театър старозагорската публика ще се срещне с шедьовъра на Пучини – един многопластов проект на Фондация „Дарина Такова”, осъществен за първи път през юли 2015 година по покана на Лятната академия на изкуствата в Созопол. 

Оперната прима Дарина Такова избира за летния уъркшоп за млади оперни певци това заглавие, защото:

"La Rondine" - "Лястовичката" на един от най-гениалните оперни композитори Джакомо Пучини, е моята любима опера. Сюжетът е сходен на "Травиата", но на финала никой не умира... Произведението е поръчано като оперета, но любимецът Пучини създал един шедьовър, далеч от оперетните структури и с характерните драматични елементи на оперния жанр. Когато представил операта си, всички възкликнали, че това е една прелестна опера без смъртен случай на финала, типичният завършек на оперните истории, където обичайно героите измират до един (често продължавайки да пеят дълго с пронизани гърла) за разлика от оперетите, където всичко завършва с цветя и рози. Е, Пучини отговорил: "Това е моята опера! Ако искате оперета, препоръчвам ви един мой приятел, който ще ви свърши добра работа. Казва се Лехар." Пучини е Пучини. "Лястовичката" е шедьовър за младата любов, за жаждата за любов и за жената влюбена в любовта..."

В процеса на работа с младите певци, оперната певица и вокален педагог Дарина Такова все повече „се влюбва в тази история и нейната музика”. Реализацията на спектакъла е резултат от три майсторски класа: на режисьора Явор Гърдев, на художника-сценограф Чавдар Гюзелев и на нейния. Певицата признава: "Често ме хващаше страх, защото с Пучини шега не бива, но изненадващо за мен, помогна на младите хора да дадат изключителни вокално-технически резултати. Пучини изисква здраво тяло, опора и дихание, както и изпълнена със страст и емоция музикална линия и интерпретация...”

Оперната прима Дарина Такова с помощта на изтъкнатите пианисти Вяра Шуперлиева и Милен Станев подготвят  музикално и интерпретативно един изцяло младежки състав, който изпълнява операта под режисурата на големия български театрален и кино режисьор Явор Гърдев, с минималистичната сценография на Чавдар Гюзелев, допълнена от 3D мапинг, създаден от Владислав Илиев (Phormatik‬ Lab). Проектът, със своята модерна визия и мобилност предизвика голям интерес в професионалната и любителска публика и лесно се превръща в един пътуващ спектакъл. Необятните възможности за игра с декор, костюми, 3D мапинг и младежкия си състав, дават възможността всяко следващо представление да бъде различно и невиждано до този момент.

Спектакълът преживява своята успешна премиера в Созопол и предстои да бъде представен за първи път в Стара Загора в рамките на 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (За първи път в историята на фестивала в неговата програма се включва проект на нестопанска организация).

В спектакъла на 3 декември участват: Гонце Богоромова от Македония - в ролята на Магда, Яни Николов (Руджеро), Елина Райкова (Лизет), Александър Баранов (Прюние), Пламен Бейков (Рамбалдо), Румяна Костова (Ивет), Сребрина Минева (Бианка), Йоана Кадийска (Сузи). Акомпанимент на пиано Милен Станев.

В „Лястовичката”  действието се развива в Париж по времето на Бел Епок и носи духа на едно модерно общество с богат и вълнуващ светски живот. Това е историята на един кръг от хора, изолирани в своя  условен комфорт, чиито рамки и социални норми са разчупени от любовта и жаждата за нови тръпки. Така куртизанката Магда, която бяга от „златната клетка” на своето битие, търси спомена, останал в съзнанието й като еталон за идеалната любов.

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
03.12.2015 г. 12:19
Посетено: 833
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22509-fondatsiya-darina-takova-predstavya-operata-lyastovichkata-ot-puchini