Сцена / екран / ефир

Дарина Такова представя „Семирамида” - опера от Джоакино Росини

46. Фестивал за оперно и балетно изкуство Стара Загора 2015

Дарина Такова представя „Семирамида” - опера от Джоакино Росини
Дарина Такова и Хуан Диего Флорес в операта "Семирамида" от Росини


◊ ДЕН СЕДМИ

Дарина Такова представя „Семирамида” - опера от Джоакино Росини

На 1 декември от 18.00 часа почитателите на оперното изкуство ще имат изключителната възможност да се срещнат с голямата българска оперна певица Дарина Такова. Подарък за най-запалените меломани е срещата-разговор със световното сопрано, покорила с таланта си най-престижните оперни сцени и призната от специалистите и от публиката за една от най-добрите изпълнителки  в света на главните роли от опери от Моцарт, Росини, Доницети, Белини. Доказателство за това са и нейните многобройни филмирани записи от спектакли.

Старозагорската публика ще има привилегията първа да види видеозапис на спектакъл на операта „Семирамида” от Росини от 2005 г. на Gran teatro de Liceu (Барселона) в копродукция с Rossini Opera festival (Пезаро), Teatro Comunale (Torino) и Teatro Real (Мадрид).  Диригент Рикардо Фрица, режисьор Дитер Каги.  

Видеозаписът на спектакъла на операта „Семирамида” е предоставен от личния архив на Дарина Такова и за първи път ще бъде излъчен на 1 декември в рамките на 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. Вход свободен!

В своята кариера Дарина Такова е изпълнила Семирамида безброй пъти и всяка постановка е била създавана специално за нея. Спектакълът от театър Лисеу в Барселона е в копродукция с театрите Мадрид и Торино и бе представен за първи път на Rossini Opera Festival, Пезаро, e създаден в изключително екстравагантна и модерна стилистика, вдъхновена от космическите епоси Star wars и Star trek, и показва неограничените възможности за поставяне на Росини във всякакъв контекст и всяка епоха. Продукцията е с огромна масовка, пищни костюми, необичайни режисьорски и сценографски решения и най-вече- с феноменален певчески състав от суперзвезди: Семирамида - Дарина Такова, Арсаче - Даниела Барчелона, Асур - Илдар Абдразаков, Идрено - Хуан Диего Флорес.

 

Трагичният шедьовър на Джоакино Росини "Семирамида" е едно от произведенията в световната оперна литература, които се поставят изключително рядко и само и единствено специално за примадона, носеща характерната "vocalita Colbran", съвършена техника, превръщаща я в росиниев специалист и силен драматичен акцент в интерпретацията. Росини пише „Семирамида” за своята съпруга Изабела Колбран, която до ден днешен е символ за вокален феномен, глас, който трудно може да бъде определен еднозначно като сопран или мецосопран, дива от невиждан за времето си тип. Сложността на партитурата и характерните вокални особености, които Колбран е притежавала, определят и една по-специфична "съвременна дива" като представа за изпълнител на тази и много други трагични росиниеви героини.

В комбинация с предизвикателните като сложност и психологически образ останали персонажи, сложния античен и митологичен сюжет, "Семирамида" е опера, която може да се реализира само при наличието на перфектен състав и неограничени финансови възможности за създаването на една мащабна продукция, която може да пресъздаде адекватно пищността на Вавилон, сложните политически отношения, жаждата за власт и погубващите страст и недоразумения, обвързващи всички персонажи в една трагедия.

◊ ЗА ДАРИНА ТАКОВА

Дарина Такова е родена в София, където завършва музикалното училище при Льоли Даскалова и Национална музикална академия – София в класа на проф. Мати Пинкас и проф. Мила Дюлгерова. От 1989 е член на Софийска Опера и балет в продължение на шест сезона. В рамките на този период, се изявява във всички оперни театри и концертни зали на България.

Носител е на награди от конкурсите Луиза Тоди в Лисабон, Млади оперни певци - София, Франциско Виняс - Барселона и Тоти Дел Монте в Тревизо. От 1992 г. стартира нейната активна международна кариера по големите световни оперни сцени: Ла Скала в Милано, Римската опера, оперните театри на Флоренция, Болоня, Торино, Верона, Палермо, Триест, Неапол, Венеция, Парма. Фестивалите в Пезаро, Бергамо, Арена ди Верона. Концертните зали на Санта Чечилия, Концертгебау в Амстердам, Карнеги Хол в Ню Йорк. Бароковия фестивал в Инсбрук. Мюнхен, Берлин, Хамбург, Франкфурт, Женева и Лозана, Мадрид и други.

Изявите й са с богат репертоарен и стилов диапазаон - от ранен барок до Рихард Щраус и произведения на съвременни автори.

Център в кариерата й е Виолета в „Травиата“ на Верди, Семирамида в едноименната опера на Росини, много други произведения от Росини и от целия белкантов репертоар: Лучия ди Ламермур, Лукреция Борджия, Анна Болейн, Мария Стюард и Роберто Деверьо на Доницети, Сомнамбула и Пуритани на Белини, както и роли в опери Моцарт, Гуно, Масне, Бизе, Майербер, Офенбах, Пуленк, Пучини и Верди.

Oт седем години Дарина Такова се занимава с активна педагогическа дейност, майсторски класове и консултации на млади оперни певци от България и чужбина.

Част от новата мисия е създаване на благоприятни условия за развитие на младите оперни таланти на България, както и основаване на Европейска Академия за вокално майсторство. В рамките на този проект, през 2011 година тя провежда два триседмични майсторски класа в София, които преминават с изключителен успех и големи резултати за младите хора. Следват поредица от майсторски класове в Италия и Белград, а в София се превръща в традиция провеждането на тези събития с гостуващи световноизвестни оперни артисти-педагози.

 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
30.11.2015 г. 14:22
Посетено:
1525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22485-darina-takova-predstavya-semiramida-opera-ot-dzhoakino-rosini