Сцена / екран / ефир

Институт Сервантес София представя сценичния проект „Гласът на нашите класици“

Националната трупа за класически театър на Испания за първи път на българска сцена

Институт Сервантес София представя сценичния проект „Гласът на нашите класици“


◊ СЪБИТИЕТО

Институт Сервантес София представя на българската публика сценичния проект „Гласът на нашите класици“ и Националната трупа за класически театър (Испания)

30 ноември 2015, 19.00 ч.
 Модерен / Независим Театър
ул. "Върбица" 12

С участието на Хакобо Дисента, Наталия Уарте и Пепа Педроче, под режисурата на Елена Пимиента и акомпанимента на Лерлис Моралес (вихуела – испански струнен инструмент, предшественик на китарата)

Едно представление за вечните теми на съвремие и минало: за любовта и свободата, за индивида и властта, за отговорността на силния и на бащата, за търсенето на себе си и щастието. Едно поетично пътуване към театъра, словото, речта, жанровото разнообразие. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Гласът на нашите класици“ е проект на Националната трупа за класически театър, която в сътрудничество с Институт Сервантес прави обиколка на Европа.

Испанските актьори представят значими откъси от емблематични творби, възкресявайки най-ценното от Златния век на испанската литература: „Животът е сън“ и „Саламейският алкалд“ от Калдерон де ла Барка,  „Кучето на градинаря“ от Лопе де Вега. Това са шедьоври в неочакван формат, който ни дава шанса да се докоснем, отвъд нашите граници, до театъра в стихове, до магията на сцената. „Гласът на нашите класици“ е гласът на човека от днешния ден, оглеждащ се в най-доброто огледало на миналото.

Националната трупа за класически театър
е част от Националния институт по сценични изкуства и музика към Министерство на образованието, културата и спорта на Испания. Създадена през 1986 г. от режисьора и актьора Адолфо Марсияч, Националната трупа за класически театър има за цел възстановяването, запазването, преразглеждането и популяризирането на  театралното наследство, създадено преди ХХ век, като специално внимание се отделя на Златния век на испанската литература.

„Вярваме, че театърът играе основна роля във формирането на младите хора, защото по своеобразен начин отваря вратите към познанието, съпътства ги като изживяване през целия живот и е в състояние да обогатява емоционалния им свят. Затова се радваме, че 30% от нашите зрители са ученици и студенти и към тях са насочени нашите най-големи усилия.” 


Националната трупа с тридесетгодишна история е предложила на публиката над сто представления и драматизации, представяйки най-добрите автори на Барока. Седалището на Националната трупа за класически театър се намира в Театро де ла Комедия, в Мадрид, построен през 1874 г, след реконструкция, той се превръща истински модерен театър на ХХI век. Залата отваря отново врати на 16 октомври тази година с премиера на пиесата „Саламейският алкалд“ на Педро Калдерон де ла Барка, оживяла под вещата режисура на Елена Пимиента.

Една от целите на Институт Сервантес е да поддържа жива връзката между настояще и минало, съвремие и традиция. Голяма част от събитията, организирани от испанския културен институт, отдават значение на подхода, при който съвременното творчество се свързва с класическите извори и с трайните семена на света, сътворен от нашето въображение.


 

Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
26.11.2015 г. 14:12
Етикети:
испанска литератураИспанияИнститут Сервантес София
сценичен проект
Гласът на нашите класици
Национална трупа за класически театър
Посетено:
1055
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22471-institut-servantes-sofiya-predstavya-stsenichniya-proekt-glasat-na-nashite-klasitsi