Сцена / екран / ефир

Премиера на театралния спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски” в ТР "Сфумато"

Част от проекта за театър, образование, интеграция „ГОВОРИ“

Премиера на театралния спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски” в ТР "Сфумато"


◊ СЪБИТИЕТО

Полският институт в София Ви кани на

премиерата на театралния спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски”


По пиесата на Дорота Масловска

12 и 26 ноември 2015 от 19.00 часа
Театрална работилница „Сфумато“, ул. „Димитър Греков“ № 2, билети на касата

Партньори на проекта: Университетски театър на НБУ и ТР „Сфумато“

Проектът е реализиран с подкрепата на Полски институт в София, ЦФСР на НБУ и Фондация „13 века България“.

Режисьор: Десислава Шпатова
Сценография и костюми: Николета Алексиева

Участват завършили и настоящи студенти на програма „Театър“ в НБУ:
Емануил Костадинов
Мартина Апостолова
Диана Спасова
Велислав Павлов
Симеон Гълъбов
Катерина Златарова
Митко Якимов
Росица Караджова


„Двама бедни румънци говорещи полски“ (превод - Правда Спасова) - разказ за двама фрустрирани герои, които след бурен купон се преобличат като румънци и започват лудо пътешествие по Полша. Преструват се на бедняци, саможивци, и макар че в началото тази игра им носи много удоволствие, бързо се оказва, че това  не е просто игра и не те управляват действителността, в която се оказват.

Това е първата пиеса на забележителната полска авторка, написана през 2006 г. За по-малко от десет години пиесата добива международна публичност и става програмен текст за различни социално ангажирани театрални общности.

„Това е най-мрачното и май най-сериозното нещо, което съм писала, макар и смешно. Разказва за двама младежи, нахлуващи в колите на шофьорите с твърдението, че са много бедни румънци, които говорят полски. Първата част на текста е за техния амок и бълнуване, а втората за внезапното им пробуждане някъде в централна Полша, внезапна самота, отчужденост и зараждаща се битка на психики на живот и смърт“. Дoрота Масловска ("Didaskalia" 2006, бр.72)

Театралният спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски“, по пиесата на полската писателка Дорота Масловска е част от проекта за театър, образование, интеграция „ГОВОРИ“ на Сдружение за независим театър „Легал арт център“.


◊ ЗА ПРОЕКТА "ГОВОРИ"

Независимият проект „ГОВОРИ” има амбицията да изгради мостове между организации, между театър и публики, между текст и реалност, между градска среда и гражданин, да очертае възможните перспективи на театъра извън сцената, чрез съпътстващи образователни и социални дейности. Той се състои от художествена част – театрален спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски” на Дорота Масловска и образователна част – серия от съпътстващи семинари със социален фокус: „Говори Масловска”, „Говори улицата” и „Говори Митко”.

В екипа са включени широк спектър професионалисти и студенти, дебютанти. Връзката на НБУ с проекта му дава сериозна гаранция за устойчивост. Силен акцент в проекта „ГОВОРИ” е участието на НЕГОВОРЯЩИ актьори.



Автор:
Полски институт
Публикация:
12.11.2015 г. 14:42
Етикети:
Посетено:
1222
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22341-premiera-na-teatralniya-spektakal-dvama-bedni-rumantsi-govoreshti-polski-v-tr-sfumato