Сцена / екран / ефир

Киноклуб „Синята къща“ в Русе представя

Две прожекции на 29 октомври: "Хлапето" и "Ако искам да свиря, аз свиря"

Киноклуб „Синята къща“ в Русе представя


◊ ПОКАНА

Заповядайте на втората среща на Киноклуб „Синята къща“ в Русе!

Сдружение „Европейски пространства 21“ ви кани на прожекции в зала „Батенберг“ на Историческия музей, на 29.10., от 15:00 и от 18:30 часа.

От години се стараем да срещаме публиката в Русе с качествени филми от български творци, като организираме фестивала Българската Европа или прожектираме филми от световни лейбъли като FutureShorts. Сега реализираме инициативата Киноклуб „Синята къща“ като членове на Българско кино общество. Това е общност от хора, които споделят страстта към филмовото изкуство. Целта е да изградим устойчива среда на общуване и споделяне чрез киното и езика му.

Защо Киноклуб „Синята къща“? За да намигнем към историята на първата кинопрожекция в България, която се случила в Русе през 1897 г., в къщата на Марин Чолаков. Кинематогафическият апарат показал на платно "в жива картина" посрещането на цар Николай в Париж и движещ се влак.

Кой може да членува в клуба?
Всеки, който е изкушен от качественото кино – европейско и световно. Имаме и специален Детски киноклуб.

Какво получавате? Достъп до качествено съдържание с уредени авторски и сродни права; среда за общуване с други киномани; възможности за дискусии и разговори по вълнуващи теми; и, разбира се – удоволствие от среща с вълшебството на киното.


Детски киноклуб: 29 октомври, четвъртък, 15:00 "Хлапето"
САЩ, 1921, с български субтитри, 68 мин.
режисьор Чарли Чаплин

Малкият скитник (Чаплин) намира изоставено бебе и го прибира да го гледа. Хлапето започва да помага на скитника в извършването на дребни престъпления, за да изкарват прехраната си. Социалните служби се опитват да отведат момчето, което довежда до отчаяното търсене и емоционалната среща на главните герои.

След прожекцията:
„Маскирай се като Чаплин“ игра със зрителите


Киноклуб: 29 октомври, четвъртък, 18:30 "Ако искам да свиря, аз свиря"
Румъния-Швеция, 2010, с български субтитри, 94 мин.
режисьор Флорин Шербан
В ролите: Джордже Пищиреану, Ада Кондееску, Михай Константин, Клара Вода

На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат…

Колко далеч бихте стигнали в привличането на натурщчици за постигане на максимална автентичност? Режисьорът Дани Бойл е опитал да използва истински наркомани, когато започнал да снима „Трейнспотинг”. Тарантино пък е работил с бившия затворник Ед Бънкър (г-н Син) в „Кучета в резерв”. Но да събереш актьорски състав изцяло от криминално проявени?

Награди: Берлин 2010 – Сребърна мечка – Голямата награда на журито; наградата „Алфред Бауер” за режисура; Стокхолм МФФ 2010 – най-добър актьор.

Търсете информация във Фейсбук и на www.arenamedia.net За контакти и записване: 0898 386 351

Проектът „Национална мрежа на българските филмови общества” е финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.


Добре сте дошли, доведете и приятели, киноклубът е отворен за всички!


Автор:
Организаторите
Публикация:
28.10.2015 г. 16:48
Посетено:
937
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22238-kinoklub-sinyata-kashta-v-ruse-predstavya