Сцена / екран / ефир

Танц в тъмнината

Спектакълът „Затъмнение” на Филип Сер в рамките на фестивала One Dance Week

Танц в тъмнината


◊ СЪБИТИЕТО

Когато съвременният танц срещне ограниченията на сцена с четири стени, когато публиката има необичайна перспектива към случващото се, когато изпълнителите използват още едно изразно средство - материя, чрез която рисуват картини с телата си, когато светлина и мрак се срещнат, тогава се ражда спектакълът „Затъмнение” на швейцарската компания Cie Philippe Saire.

„Затъмнение” е нестандартен, провокативен спектакъл, дело на хореографа Филип Сер, един от двигателите на развитието на съвременния танц в Швейцария, и поднася на публиката изцяло ново изживяване, което започва от момента, в който тя бива поведена с фенерче по тъмен коридор преди да достигне специално изградената сцена с лимитиран брой от 50 места. От тези позиции, наблюдавайки сцената отгоре, всеки  посетител ще се почувства сякаш е седнал на върха на пропаст и гледа непознат и магически свят. Именно такъв е и светът, който Филип Сер създава в „Затъмнение” – смесица между визуално изкуство и хореография.

Спектакълът, които през 2014 г. отпразнува стотното си издание, ще се играе четири пъти в рамките на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week – на 31 октомври и 1 ноември от 19:00 и 20:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив, ул. „Гладстон” 15.

Билет за спектакъла може да бъде закупен на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, е подготвен специален Фестивален пас на цена от 40 лв.


◊ ОЩЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

В своята същност „Затъмнение” е графичен спектакъл - инсталация на пресечната точка между танца и визуалното изкуство, в който Филип Сер се завръща към любимия си артистичен жанр – рисуването. Чрез своите движения танцьорите на практика „рисуват“ върху разпръснатия на сцената черен гранулат, създавайки причудливите форми. 

Провокативните им движения въздействат на зрителите по един необичаен начин, който не може да бъде постигнат само чрез танц или чрез изобразително изкуство. Влияние върху публиката оказва и оригиналното разположението на сцената, което я поставя в позиция да наблюдава спектакъла отгоре надолу като хоризонталната перспектива се сменя с вертикална. Движенията на танцьорите и техните графични творения са в осветеното пространство най-отдолу на тази своеобразна кутия, докато зрителите са поставени в тъмната периферия, в ролята на наблюдатели.

Представянето на спектакъла „Затъмнение” е част от „Dance connected - създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ - проект на Фондация "Едно за култура и изкуства", който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд „Партньорство“.

 

◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс One Dance Week се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив 2019 | Европейска столица на културата и в партньорство с Община Пловдив и Фондация „Америка за България”. Осмото издание на One Dance Week ще се проведе от 17 октомври до 1 ноември в Пловдив и ще посрещне артисти от Германия, Испания, Франция, Швейцария, Чехия, САЩ и Корея, които налагат тенденциите в съвременния танц и пърформанс. Селекцията включва едни от най-интересните танцови компании и хореографи от световната сцена, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в момента. Основната линия, която тазгодишната селекция следва, е нетърпимостта на съвременния танц към „нормалността“ и установените норми и модели на живеене, мислене, поведение и възприемане в политически и естетически смисъл. Всичко, което ни се предлага за „нормално“ и с което е „свикнало“ доверието ни, трябва да бъде „разобличено“ и огледано наново. Този критически рефлекс към света и неговата удобна опаковка е една от големите сили на съвременния танц.

 


Автор: Хелиана Велинова
29.10.2015 г. 12:45
Посетено: 614
Етикети: Пловдив, съвременен танц, фестивал, One Dance Week, Затъмнение, Филип Сер
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22235-tants-v-tamninata