Сцена / екран / ефир

„Домът на Бернарда Алба“ оживява на сцената на Университетски театър на НБУ

Премиера на 28 октомври 2015 г., 18:30 часа – Университетски театър

„Домът на Бернарда Алба“ оживява на сцената на Университетски театър на НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

Университетски театър на Нов български университет открива новия театрален сезон на 28.10.2015 г. от 18,30 ч., с премиера на „Домът на Бернарда Алба“ от Ф. Г. Лорка с изключителното участие на почетен професор Цветана Манева в ролята на Бернарда Алба.

На сцената са още гл. ас. д-р Антоанета Петрова и студенти IV курс в програма „Театър“ на НБУ, а режисьор на спектакъла е доц. Възкресия Вихърова.

„Домът на Бернарда Алба“ е създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър „Иван Вазов“ сезон 2005 г. и по същия текст.

Специална благодарност изказваме на композитора Асен Аврамов, чиято музика е използвана, както и  на ръководството на Народен театър „Иван Вазов“.

С премиерата стартира и втората част на кампанията
Открий театъра“ – Вход достъпен за хора с различни възможности“. Кампанията цели разработване на нови тенденции за интегриране на хора с различни възможности в изработването на сценични продукти. Набраните средства по време на кампанията  ще се инвестират в реализиране на спектакъл по текст на новоизлезлия роман на издателство „Кибеа“ „Моят Живот“. Автор на текста е Анжела Пенчева – млада жена с тежка диагноза.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър "Иван Вазов", той остава изцяло верен на основната концепция - преместване на времето на събитията в драматургичния текст в контекста на 60-те години на 20-ти век. Целта на този похват е да изправи цялата житейска философия на “Sweet 60-ies” срещу зашеметяващата мощ на испанката традиция за задължителен 8-годишен траур, след загубата на близък в семейството. Именно в тази битка се съдържа виталността на сценичното действие и механизмите за прегрупират действащите лица в различни конфигурации и създаването на чести трагикомични  ситуации.

Ето какво споделя с нас за спектакъла проф. Цветана Манева:

След преустановяването живота на спектакъла „Домът на Бернарда Алба" на камерна сцена на Народен театър, в мен остана желанието за продължаването му. Цялостната структура на представлението и елегантността, с която то протича във времето бяха в основата на мотивите ми да продължа работа не само по този текст, а точно по този спектакъл. Така се стигна до инициативата да продължим живота на спектакъла, създавайки негови варианти със студенти, IV курс в програма „Театър“ на НБУ. Това разви моето сътрудничество с доц. Възкресия Вихърова - режисьор на спектакъла, вече и на педагогическото равнище. Сега  представяме на вниманието на публиката нашето „трето издание“.

Ето какво допълва към това доц. Възкресия Вихърова:

Именно тази съвместна работа на преподаватели и студенти в изграждането на спектакъл, се превърна в своеобразен патент на педагогическата практика по театър в НБУ. Студентите получават уникалната възможност да развиват учебния си процес в непосредствената реална практика с емблематични фигури на българската театрална сцена. Този вид работа за мен крие голяма доза предизвикателство във факта, че често режисьорът трябва да отстъпи и даде предимство на педагога. Така се получава процес  изцяло обърнат към студента и подчинен на идеята за неговото представяне на театралния пазар.


Автор: НБУ
24.10.2015 г. 13:08
Посетено: 1456
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22194-domat-na-bernarda-alba-ozhivyava-na-stsenata-na-universitetski-teatar-na-nbu