Сцена / екран / ефир

Фигаро идва в Старозагорската опера

На 21 и 22 октомври - „Севилският бръснар” от Росини и „Сватбата на Фигаро” от Моцарт

Фигаро идва в Старозагорската опера


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 и 22 октомври, от 19.00 часа Старозагорската опера ще представи на своята сцена спектаклите на оперите „Севилският бръснар” от Росини и „Сватбата на Фигаро” от Моцарт (спектакъл на Бургаската опера).

В две поредни вечери зрителите ще имат възможността да се забавляват и да станат съпричастни към сложните и непредвидими взаимоотношения между героите, в които любимецът на Бомарше Фигаро ще разплете изпълнените с изненадващи интриги любовни истории и ще доведе комичните ситуации до щастлив финал. Моцарт или Росини? Необикновено преживяване с творчеството на двама гении, избрали обединяващия сюжет от комедиите на френския драматург и комедиограф Пиер дьо Бомарше за либрето на своите опери. Домакин в историите е чаровният бръснар Фигаро (Иван Кабамитов в ”Севилският бръснар”и Делян Славов в „Сватбата на Фигаро”), който очаква своята публика, за да я разсмее и с остроумните си и хитри номера да помогне на двама влюбени да бъдат щастливи.

През месец юли тази година италианският режисьор Игнацио Окипинти постави нова версия на операта „Севилският бръснар” от Росини в Старозагорската опера. Свеж и модерен прочит на познатото заглавие, в което на 21 октомври ще се включат Николай Моцов – в ролята на граф Алмавива, Десислава Стефанова ще изпълни ролята на Розина, басът Пламен Кумпиков ще се превъплъти в ролята на интриганта Дон Базилио, Евгений Арабаджиев ще бъде Доктор Бартоло, Нели Нечева – Берта и др., оркестър и хор на Държавна опера Стара Загора. Диригент Андрея Тарантино от Италия, диригент на хора Младен Станев, концертмайстор Паулина Колева.

На следващата вечер – 22 октомври, Бургаската опера ще гостува в Старозагорската опера със своя спектакъл на операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт. Историята продължава  с участието на Йордан Христозов в ролята на граф Алмавива, Нона Кръстникова в ролята на Графинята, Илина Михайлова ще гостува в ролята на Сузана, Лина Пеева – Керубино, Марчелина ще бъде Маргит Бар от Австрия, Диман Панчев – Бартоло, Милен Динолов – Базилио и др., оркестър и хор на Държавна опера Бургас. Диригент Андрия Павлич (Босна и Херцеговина), режисьор на спектакъла е Павел Герджиков, художник Чавдар Чомаков, диригент на хора Невена Михайлова, пластика Гриша Роглев, концертмайстор Ваня Златева.

 


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
19.10.2015 г. 14:01
Посетено: 941
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22157-figaro-idva-v-starozagorskata-opera