Сцена / екран / ефир

Спектакли за възрастни на Държавен куклен театър Стара Загора през октомври и ноември

Творчески сезон 2015/2016

Спектакли за възрастни на Държавен куклен театър Стара Загора през октомври и ноември


◊ ПРОГРАМА

Спектакли за възрастни на
Държавен куклен театър Стара Загора


Аз, Сизиф

22 октомври 2015 г. – 19:00 часа

Режисура и драматургия - Веселка Кунчева
Сценография и кукли - Мариета Голомехова
Музика - Христо Намлиев
Хореография - Мария Димитрова
Участва - Стоян Дойчев

По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си.

Такава е и структурата на спектакъла – спираловидна като структурата на човешкото живеене. „Аз, Сизиф” на Веселка Кунчева проследява Човека от самото му раждане до неговата смърт, етапите през които преминава. Повторенията, еднаквостта на действията му, желанието му да се измъкне от коловоза и невъзможността да излезе от него. Като в Гоголев сън Човекът влачи собственото си съществуване, въпреки желанието си да избяга, да се скрие от себе си, да се пречупи, да се освободи.

„Аз, Сизиф” е спектакъл, чието визуално решение е актьорът и неговите лица. Чрез специална технология, сценографът Мариета Голомехова разработва многобройни варианти на силиконови маски и глави на лицето на самия актьор.

Продължителност - 60 мин.
Цени на билети: 6 и 8 лв.


Великденско вино
06 ноември 2015 г. – 19:00 часа

Автор - Константин Илиев
Режисьор - Леонард Капон
Сценография, осветление и костюми - Димитър Воденичаров
Музика -  Христо Намлиев
Мултимедия - Гергана Стаматова
Участват - Виктор Бойчев и Румен Караманов

Това е спектакъл за храма. За онзи храм извън нас, който ние, човеците, сме построили в името на Бога. И за онзи храм вътре в нас, който Бог е построил в името на Човека. И как чувството за вина, руши храма. И онзи отвън, и онзи вътре в нас. И за стремежът ни да се срещнем с Бог. И за страхът ни да се срещнем със себе си.

Действието се развива вътре в двата храма. Външният, обитаван от поп Кръстю. И вътрешният, обитаван от душата му: блъскаща се в стените на тялото, вълнуваща се, лутаща се, бунтуваща се, стенеща, но безмълвна – Гечо… Немият… Затова всички звуци, които ще чуем в това представление няма да бъдат музикални, или немузикални ефекти. Те ще са думите, воплите, мълчанието, на душата ни. Диалогът, който непрекъснато водим със самите себе си… Бавно се руши храмът. И онзи отвън, и онзи вътре в нас. Малки пукнатини се появяват по стенописите... постепенно се увеличават и като тънка паяжина... замъгляват... образа на Бога.

Продължителност - 80 мин. без антракт
Цени на билети: 6 и 8 лв.


Страх
19 ноември 2015 – 19:00 часа

Текст: Веселка Кунчева и Ина Божидарова
Режисура: Веселка Кунчева
Сценография и кукли: Мариета Голомехова
Музика: Христо Намлиев
Хореография: Явор Кунчев
Лайт дизайн: Томаш Моравек и Катарина Дурикова

„Основите” на спектакъла „Страх” бяха „съградени” още през април 2014 година в рамките на VІІІ Международна творческа лаборатория – ателие в Стара Загора. Целият творчески процес стъпка по стъпка ще бъде представен в документален филм над който работят Мария Стоянова, Веселин Христов, Нина Алтъпармакова.
 
„В „Страх“ разглеждаме историята на един човек , който е принуден да се върне назад в миналото си и да анализира изживения си живот. Това е спектакъл за страховете в нас. За това как можем, но не можем да се справим с тях. Спектакъл за срещата между детството, зрелостта и старостта. И дали е възможно да изживеем живота си по друг начин… „Страх“ е спектакъл за това, което се опитваме да преодолеем, но не преодоляваме... За това, което можем да бъдем, но не успяваме... За това, което искаме да бъдем, но не сме…”
Веселка Кунчева, режисьор

Продължителност - 60 мин. 
Цени на билети: 6 и 8 лв.


Вграждане
26 ноември 2015 – 19:00 часа

Режисура и драматургия - Веселка Кунчева
Сценография, костюми и кукли - Мариета Голомехова
Музика - Христо Намлиев
Хореография - Стефан Витанов
Драматургична основа - Мария Станкова
Консултант-етнолог - доц. д-р Веселка Тончева
Участват - Стоян Дойчев, Поли Христова, Наталия Василева, Михаела Андонова, Живко Джуранов, Росен Русев, Александър Караманов

"На всяка вода мост трябва, за да го тъпчат краката, да идват и да си отиват по техни си работи". За да остане мостът нерушим и всевечен трябва в основите му да се положи жертва. Майстор Манол вгражда любовта на живота си – Неда. Докъде може да стигне егоизмът на твореца? Докъде може да стигне, за да увековечи творението си? Къде е границата, която не бива да се прекрачва? Има ли такава граница? Човешкият живот е тленен, а произведението – безсмъртно. Грях ли е да отнемеш едното, заради другото? Бог направил човека и му вдъхнал душа. Манол създал мост и вградил в него душа. Душата на любимата си. За да остане мостът. Завинаги!

Продължителност - 60 мин.
Цени на билети: 6 и 8 лв.


* * *

За резервация и контакти: 042 620 346

Автор:
ДКТ Стара Загора
Публикация:
18.10.2015 г. 16:22
Посетено:
1051
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22149-spektakli-za-vazrastni-na-darzhaven-kuklen-teatar-stara-zagora-prez-oktomvri-i-noemvri