Сцена / екран / ефир

Премиера на „Кавказкият тебеширен кръг” във Варна

Постановка на Маргарита Младенова в юбилейния 95-ти сезон на Варненския театър

Премиера на „Кавказкият тебеширен кръг” във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Голямото октомврийско събитие в юбилейния 95-ти творчески сезон на ДТ „Стоян Бъчваров” ще бъде премиерата на „Кавказкият тебеширен кръг” от
Бертолт Брехт (1898-1956), постановка на Маргарита Младенова.

В екипа на постановката тя е привлякла сценографа Ивайло Николов, костюмографа Ива Гикова, композитора Асен Аврамов и актьорите Гергана Плетньова, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Ина Добрева, Стоян Радев, Пламен Димитров, Антонио Угрински, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Георги Богданов. Фотография Росен Донев.

Премиерните спектакли са на 18 и 19 октомври от 19 часа на Основна сцена на Варненския театър.


◊ РЕЖИСЬОРЪТ

Маргарита Младенова, заедно с Иван Добчев, отстоява вече четвърт век иновативните творчески стратегии на единствената по рода си у нас ТР „Сфумато”. Идеята на „Сфумато” за театър, различен от конвенционалните разбирания, въвличащ зрителя като сетивен съучастник в творческия процес, кореспондира с теорията на немския авангардист за театър, който провокира „свободното и живо мислене на зрителя” чрез прочутия „ефект на отчуждението”.

След Брехт постмодерният театър продължава да изследва границите между рациото и емоцията, в търсене на мислещия и активно съучастващ в случващото се на сцената зрител.


◊ ПОСТАНОВКАТА

„Днес отново е време за Брехт. Днес отново изпитваме голяма тревога за съдбата на човека. Може ли театърът да е камбана, която бие тревога и в същото време да е изкуство - това вълнува и Брехт, и нас.

„Кавказкият тебеширен кръг” изследва голямата тема за добротата и поставя ребром, отвесно този въпрос през една древна история. Историята за момичето Груша, което не може да остави едно забравено дете и заради него се отказва от всичко за себе си. През тази история „Кавказкият тебеширен кръг” пита възможно ли е да си добър и да живееш добре... Каква е цената... Да си добър, е да се откажеш от собствения си интерес. Да си добър, не означава да си добродушен, а да вършиш добро – най-трудното за човека. Под всички сложни неща стоят прости неща. Истини, които театърът трябва да открие и да им повярва, за да им повярва след него и зрителят”, обобщава концепцията си известната режисьорка
Маргарита Младенова.


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
13.10.2015 г. 18:12
Посетено:
3465
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22117-premiera-na-kavkazkiyat-tebeshiren-krag-vav-varna