Сцена / екран / ефир

Театър „Възраждане” е носител на тазгодишната награда за популяризирането на творчеството на Маестро Димитър Вълчев

Една от любимите творби на големия български композитор Димитър Вълчев - „Котаракът с чизми” ще отбележи своя 20-годишен юбилей на сцената на театър „Възраждане”

Театър „Възраждане” е носител на тазгодишната награда за популяризирането на творчеството на  Маестро Димитър Вълчев


◊ СЪБИТИЕТО

Театър „Възраждане” е носител на тазгодишната награда за популяризирането на творчеството на Маестро Димитър Вълчев

Тази събота, 3.10.2015 г., от 12:30 ч. в камерната зала на Общинския театър „Възраждане” ще се състои церемонията по награждаването с грамота за популяризиране творчеството на Димитър Вълчев! Връчването ще стане официално от името на фондация „Маестро Димитър Вълчев”!

Поводът е отбелязването на 20-годишния юбилей на детската постановка „Котаракът с чизми”, чиято музика е дело на именития български композитор! Спектакълът с режисьор Елена Баева ще има две срещи с публиката – от 11 ч. и втора, от 12:30 ч., преди началото на която ще бъде връчена наградата лично от проф. Лили Вълчева, президент на фондация „Маестро Димитър Вълчев”.


Фондация „Маестро Димитър Вълчев” е учредена през 1998 г., три години след кончината на големия български музикант. Целта й е насърчаването на родните композитори в създаването на оригинална музика към сценични произведения без ограничение на жанровете и видовете продукция, както и за популяризиране и разпространение чрез различни форми на творчеството на композитора Димитър Вълчев.

В тази връзка представлението „Котаракът с чизми”, което 20 години се играе на сцената на театър „Възраждане” се превръща в емблематична творба. Публиката в салона на пл. ”Славейков” 4 ще може да се наслади на виртуозното актьорско присъствие на Роберт Янакиев, Йордан Ръсин, Донка Аврамова-Бочева, Мариана Жикич, Ивет Радулова, Свежен Младенов, Христо Ботев, Анатоли Лазаров, Филипа Балдева и Лиляна Шомова в пресъздаването на приказната история.

Наградата, която ще бъде връчена на театър „Възраждане” лично от проф. Лили Вълчева включва специална грамота, юбилейния диск на Маестро Вълчев „Една българска роза”, мемоарната му книга „Другата струна”, както и книгата „Маестрото: Димитър Вълчев за себе си и другите за него”.


Маестро Димитър Вълчев (1929-1995)


Завършва специалност пиано в изпълнителския отдел и Факултет по композиция и дирижиране в Музикалната академия, София. От 1958 г., работи като музикален ръководител на Народен театър за селото, а след закриването му, от 1960 г. работи повече от 30 години в Държавния сатиричен театър като музикален ръководител и диригент на оркестъра при театъра, а от 1992 г. в Музикалния театър като музикален драматург.

Сценични произведения с оригинална негова музика са играни по сцените на повечето столични и провинциални театри, излъчвани са по Националното радио и Националната телевизия у нас и в чужбина.


* * *

Билети за постановките от програмата на театър „Възраждане” може да закупите на касата на пл „Славейков” 4. За по-подробна информация следете сайта на театъра: www.theatrevazrajdane.bg както и Facebook страницата:
https://www.facebook.com/kamerenteaturvazrajdane?fref=ts



Автор:
Рада Езекиева
Публикация:
01.10.2015 г. 16:59
Етикети:
наградатеатър Възраждане
спектакъл Котаракът в чизми
Маестро Димитър Вълчев
Посетено:
876
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22043-teatar-vazrazhdane-e-nositel-na-tazgodishnata-nagrada-za-populyariziraneto-na-tvorchestvoto-na-maestro-dimitar-valchev