Сцена / екран / ефир

Премиера на “Пилето“ в Младежки театър „Николай Бинев”

Сценична версия по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър

Премиера на “Пилето“ в Младежки театър „Николай Бинев”


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на “Пилето“ в Младежки театър „Николай Бинев”


„Пилето” е спектакъл на Младежки театър „Николай Бинев” по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, с включени текстове от филма „Великият диктатор”. Преводът на пиесата е на Харалампи Аничкин.

Официалната премиера на представлението е на 2 октомври от 19 ч. на Камерна сцена на Младежки театър „Николай Бинев”.

Режисьор на спектакъла е Васил Дуев, по сценографията и костюмите работи Мира Петрова.

В актьорският състав на спектакъла са: Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Петко Венелинов, Светослав Добрев, Стилиян Желязков и Ярослава Павлова

Дати през октомври: 1.10., 2.10., 11.10., 20.10.

Билети - на касата на Младежки театър „Николай Бинев“ или онлайн - http://www.theater.bg/


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Наоми Уолъс е aмерикански драматург, поставян във Великобритания, Европа, Близкия Изток и САЩ. Нейната адаптация на „Пилето” за пръв път е играна в Лондон през март 1997 г.

„Пилето” е пиеса за приятелството и семейството, за любовта и войната, за лудостта и красотата, и най-вече за стремежа на един човек да полети като птица.

Историята разказва за двама приятели, които са израснали заедно и за травмите, които получат през Втората световна война. След бойното поле Пилето попада във Военна психиатрична клиника, вярвайки че е птица. Най-добрият му приятел Ал се опитва да му помогне да се излекува, но и той самият страда психически. Историята прескача от техните ученически години до настоящето.

Режисьорът Васил Дуев за спектакъла:

„... нашите герои предпочитат съня, бленуването, мечтаенето пред обективния поглед върху сивия свят. И не просто я предпочитат, а избират мечтата като победен ход срещу Света, пълен с алчност, войни, завист и неразбирателство. Да, такива хора като мечтателите не оцеляват на тази планета. Пилето, Ал и цялата банда герои на времето си не са в съгласие с тази планета. Уортън, чиято е първоначалната идея за този полубиографичен, изповедален сюжет, е от така наречените „битниците”. Те казват: „Спрете Земята! Искам да сляза.” И в нашата версия героите не искат да оцеляват в този контекст, в този усложнен свят и затова му обръщат гръб и отлитат от него... Избират живота в полет, въпреки риска да се разпаднат на атоми в стратосферата, защото знаят, че ще са летели. Ще са имали своя „миг сякаш вечен”.


Автор: Младежки театър "Николай Бинев"
30.09.2015 г. 19:16
Посетено: 1303
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22041-premiera-na-pileto-v-mladezhki-teatar-nikolay-binev