Сцена / екран / ефир

Марион Алзю и Михаел Аврон в Derida Dance Center – френски полъх за съвременния танц в България

В рамките на резидентската програма на Derida Dance Center

Марион Алзю и Михаел Аврон в Derida Dance Center – френски полъх за съвременния танц в България


◊ СЪБИТИЕТО

През първата половина на месец октомври екипът на Derida Dance Center е домакин на френския съвременен танцов хореограф Марион Алзю и музиканта Михаел Аврон. Те ще работят върху нов авторски проект като част от резидентската програма на Derida Dance Center. В края на престоя, на 17 октомври ще представят резултата пред публика.

Паралелно с това, Марион ще сподели опита си в рамките на едноседмичен уъркшоп с участниците в Dance PORT Derida – обучителна и тренинг програма по съвременен танц на Derida Dance Center, подкрепена от фондация „Америка за България“.

Екипът на Derida Dance Center избра артистите след процес на внимателна селекция от над 50 кандидатури от цял свят. Марион Алзю е френски хореограф и изпълнител. От малка тя открива страстта си към танца във всякаква форма и вид. Започва с хип хоп и балет, а по-късно учи модерен и съвременен танц. Обучавала се е в школи и танцови компании във Франция и Великобритания. В артистичната си работа Марион черпи вдъхновение и опит от срещите си с други артисти. Освен изпълнителски, тя изгражда и собствен хореографски стил:

“Предпочитам физическите пред театралните танцови техники. В центъра на моето изследване е чистото движение. В него търся собствения си почерк и пътя към постигането му, за да изградя една оригинална лична вселена.“

В сферата на хореографията Марион навлиза заедно с музиканта и композитора Михаел Аврон. Неговата творческа работа е повлияна от разнообразния му опит в африканската, западна и карибска музика.

Още три чуждестранни резиденции ще се случат в Derida Dance Center до края на годината. От 2010 година насам танцовият център е домакин на голям брой артисти от цял свят. В резултат на това през 2014 година резидентската програма на Derida Dance Center е отличена от експерти на Европейската комисия в Брюксел като най-добра практика за обмен на артистичен опит на Стария континент наред с такива от Ирландия и Финландия.

Тя се реализира като част от Културния календар на Столична община за 2015 година. Повече за нея и дейностите на танцовия център можете да научите от уебсайта: www.derida-dance.com



Автор:
Публикация:
29.09.2015 г. 17:02
Етикети:
съвременен танцDerida Dance Center
резиденста програма
Михаел Аврон
Марион Алзю
Посетено:
961
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22027-marion-alzyu-i-mihael-avron-v-derida-dance-center-frenski-polah-za-savremenniya-tants-v-balgariya