Сцена / екран / ефир

Старозагорската опера отбелязва Международния ден на музиката със спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай”

Йоана Железчева гостува в ролята на Чо-Чо-сан

Старозагорската опера отбелязва Международния ден на музиката със спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай”

◊ СЪБИТИЕТО

Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, Първи октомври е обявен за празник на българските музиканти и певци.

Старозагорската опера ще отбележи Международния ден на музиката със спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” от Пучини. Трогателната история за младата гейша Чо-Чо-Сан, наречена още Пеперуда (Мадам Бътерфлай) и американския морски офицер Ф. Б. Пинкертон, пресъздадена от гения на Пучини и неговите либретисти Луиджи Илика и Джузепе Джакоза, се превръща в една от най-любимите опери на поколения зрители.

На 1 октомври от 19 часа операта “Мадам Бътерфлай” на Пучини, постановка на Нина Найденова, ще оживее на оперната сцена в Стара Загора с гастрол на сопраното Йоана Железчева в главната роля. Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев.

Йоана Железчева се наложи през последните години като една от най-търсените и предпочитани певици в драматичния сопранов репертоар и е една от най-ярките интерпретаторки на ролята на Чо-Чо-сан. В ролята на младата гейша Йоана Железчева дебютира на сцената на Бургаската опера през 2008 година и с годините Чо-Чо-сан се превръща в нейна коронна роля. Певицата притежава впечатляващо красив и богат глас със стабилно овладян голям диапазон. Качества, които определят нейните блестящи вокални и артистични превъплъщения в различни роли: на Дона Елвира от операта „Дон Жуан” на Моцарт, Елизабет от „Дон Карлос”, Одабела от „Атила”, Леонора от „Трубадур”, Макбет и Аида от едноименните опери на Верди, Лиу от „Турандот”, Манон Леско и Тоска от едноименните опери на Пучини.

На 1 октомври в спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” от Пучини ще ѝ партнират солистите на Старозагорската опера Михаела Берова – в ролята на Сузуки, Милко Михайлов (Пинкертон), Валери Турманов ще дебютира в ролята на Шарплес, Емилия Джурова (Кейт Пинкертон), Ивайло Йовчев (Горо), Александър Марулев (Бонзо) и др. Участват оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора. Сценографията и костюмите са на Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор Младен Станев, хореография Боряна Сечанова.

 

* * *

Билети онлайн през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/

Билетен център: южния вход на операта



Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
29.09.2015 г. 12:37
Посетено:
976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22022-starozagorskata-opera-otbelyazva-mezhdunarodniya-den-na-muzikata-sas-spektakala-na-operata-madam-baterflay