Сцена / екран / ефир

Премиера на „Малдорор”, новият спектакъл на Ани Васева, Леонид Йовчев и „Метеор”

28 септември и 7 октомври, 19:30 часа, Френски институт, София

Премиера на „Малдорор”, новият спектакъл на Ани Васева, Леонид Йовчев и „Метеор”


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на „Малдорор”, новият спектакъл на Ани Васева, Леонид Йовчев и „Метеор” 

Един от най-мрачните и загадъчни герои на модерната литература, Малдорор на граф дьо Лотреамон, емблематична фигура за групата „Метеор”, ще обземе театралната сцена на Френския институт в София. Отново разработен в тандем с режисьорката Ани Васева, първият моноспектакъл на Леонид Йовчев този път ще експериментира в жанра на “литературния театър”.

Премиерата ще се състои във Френския институт в София на 28 септември от 19:30 часа. Следващата премиерна дата е на 7 октомври, отново в 19.30 часа.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Малдорор броди из града, пустошта, океана: амфибия, изверг, любовник на акулата и октопода; той вести апокалипсис, но и изобретява нови форми на живот.  Изправен сам срещу света, Малдорор е герой на противостоенето, но и на устояването. Той е мрачен виртуоз на реториката, неуморим рицар на синтаксиса и корсар на парадокса. Пресича сцената на живота и сцената на театъра на противоход. Излаз от човешкото, той е героят на Другото на театъра.

 

“Неотдавна видях пак морето, качен на палубата на кораб и спомените ми бяха така живи, сякаш бях го напуснал вчера. О, октопод с копринен поглед! Ти, чиято душа е неделима от моята, ти – най-красив от обитателите на земното кълбо, който управляваш цял сарай от четиристотин смукала; ти, у когото обитават благородно, като в естествено седалище, по общо съгласие и свързаност и божествени прелести, защо не си сега с мене, долепил живачния си корем до алуминиевите ми гърди, да седнем двамата на някоя крайбрежна скала, за да наблюдаваме гледката, която аз обожавам.”

 

Спектакълът е осъществен с любезното съдействие на Френски институт, София, галерия "Етюд" и Галина Борисова.


По „Песните на Малдорор” от Лотреамон, в превод на Стефан Гечев, сценична версия: Ани Васева

Режисьор: Ани Васева

Теория: Боян Манчев

Моноспектакъл на Леонид Йовчев

Премиерни дати: 28 септември и 7 октомври, от 19:30

Билети: 10/8 лв. във Френски институт, София

 

 


Автор:
Михаела Люцканова
Публикация:
26.09.2015 г. 16:39
Посетено:
2348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/22003-premiera-na-maldoror-noviyat-spektakal-na-ani-vaseva-leonid-yovchev-i-meteor