Сцена / екран / ефир

Киноклуб „Синята къща“ в Русе

Първи прожекции на 25 септември: "Моят съсед Тоторо" и "Чудесата"

Киноклуб „Синята къща“ в Русе


◊ ПОКАНА

Заповядайте на първата среща на Киноклуб „Синята къща“ в Русе.
Сдружение „Европейски пространства 21“ ви кани на прожекции в зала „Батенберг“ на Историческия музей, на 25 септември 2015 от 15:00 и от 18:00 часа.

От години се стараем да срещаме публиката в Русе с качествени филми от български творци, като организираме фестивала "Българската Европа" или прожектираме филми от световни лейбъли като FutureShorts. Сега стартираме инициативата Киноклуб „Синята къща“ като членове на Българско кино общество Това е общност от хора, които споделят страстта към филмовото изкуство. Целта е да изградим устойчива среда на общуване и споделяне чрез киното и езика му.

Защо Киноклуб „Синята къща“? За да намигнем към историята на първата кинопрожекция в България, която се случила в Русе през … в къщата на…. Правилен отговор: През 1897 г., в къщата на Марин Чолаков. По темата писал вестник „Законност“. Кинематографическият апарат показал на платно "в жива картина" посрещането на цар Николай в Париж и движещ се влак.

Кой може да членува в клуба? Всеки, който е изкушен от качественото кино – европейско и световно. Имаме и специален Детски киноклуб.

Какво получавате? Достъп до качествено съдържание с уредени авторски и сродни права; среда за общуване с други киномани; възможности за дискусии и разговори по вълнуващи теми; и, разбира се – удоволствие от среща с вълшебството на киното.


• 25 септември, петък, 15:00 "Моят съсед Тоторо"

Япония, 1988, анимация, озвучен на български език, 86 мин. Режисьор: Хаяо Миядзаки

Две момичета и техният баща се преместват да живеят в къща в провинцията, за да са по-близо до болницата, където е настанена майка им. Докато си играе в двора, по-малкото сестриче намира тайна пътека. Така среща един голям горски дух и го нарича Тоторо. Малко по-късно, другото момиче също се запознава с него и заедно споделят незабравими приключения.


• 25 септември, петък, 18:00 "Чудесата"

Италия-Швейцария-Германия, 2014, 110 мин. Режисьор: Алис Рорвахер

В ролите: Александра Лингу, Сам Лоувицк, Алба Рорвахер и др.

Вече нищо няма да е същото за Джелсомина и трите й по-малки сестри. Джелсомина притежава специален талант, свързан с пчелите и правенето на мед. По време на едно изключително лято строгите правила започват да се нарушават – отчасти заради пристигането на Мартин, немско момче от програма за обучение и рехабилитация, отчасти заради предложението за участие в телевизионно състезание с големи награди „Чудесата на селото”…

Награди и номинации:

Кан 2014 - Голямата награда на журито, Номинация за "Златна палма", Награди на международната общност на киноманите, Награда на журито за най-добър сценарий


* * *
Търсете информация във Фейсбук и на www.arenamedia.net

Проектът „Национална мрежа на българските филмови общества” е финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Автор:
Организаторите
Публикация:
24.09.2015 г. 14:14
Посетено:
745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21995-kinoklub-sinyata-kashta-v-ruse