Сцена / екран / ефир

Грандиозен спектакъл на операта „Набуко” на Античния форум в Стара Загора

17 септември, 20.00 ч., Античен форум „Августа Траяна”

Грандиозен спектакъл на операта „Набуко” на Античния форум в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Старозагорската опера ще открие своя предсезонен септември с грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко”
. Сценичната адаптация за откритата сцена на Античния форум е на режисьора Огнян Драганов и на художника Димо Костадинов.

Старозагорската публика ще има възможността да аплодира звездни изпълнители в главните роли – баритонът Венцеслав Анастасов, който в момента прави бляскава международна кариера, ще гостува в ролята на Набуко, Ивайло Джуров, който е един от най-достойните последователи на голямата българска басова традиция – ще видим в ролята на Захария, а солистката на Старозагорската опера Елена Баръмова ще се представи в своята коронна роля на Абигайл. Младото мецосопрано Михаела Беррова ще дебютира в ролята на Фенена, а Милко Михайлов ще се изяви в ролята на Измаел. Участват още солистите Емилия Джурова, Ивайло Йовчев, Евгени Арабаджиев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера Стара Загора Ивайло Кринчев, диригент на хора Младен Станев. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Багатур”.

Спектакълът на операта „Набуко” от Верди ще бъде представен на 17 септември, от 20.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна”. Датата е избрана от ръководството на Държавна опера Стара Загора символично: На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Старозагорската опера има и специално празнично предложение за именниците София, Софка, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен. Срещу предоставена лична карта на билетната каса, те ще получат отстъпка до 50% за закупените билети на цени 12, 15 и 20 лева.


Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех. Сюжетът, вдъхновен от библейския епос, е изпълнен с патоса на свободата.

Старозагорският оперен театър представя за първи път извън столицата неувяхващата творба на великия италиански маестро Джузепе Верди на 17 май 1967 г. с диригент Веселин Ненов, режисьор Стоян Велев и художник Петър Русков, диригент на хора - Богдана Попова. Оттогава досега “Набуко” почти не слиза от репертоара Държавна опера - Стара Загора.

Следват постановките през 1982, 1995, 1997, 2001 и 2011 г. Представленията се радват на неизменен интерес у нас и в чужбина. През пролетта на 2011 операта “Набуко” е изиграна 25 пъти пред взискателната публика на Белгия и Холандия.


Автор:
Сийка Лапачка
Публикация:
11.09.2015 г. 13:20
Посетено:
1164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21943-grandiozen-spektakal-na-operata-nabuko-na-antichniya-forum-v-stara-zagora