Сцена / екран / ефир

VI Международен конкурс по оперно дирижиране Blue Danube

Русе, 5-18 септември 2015

◊ СЪБИТИЕТО

От 5 до 18 септември в крайдунавската столица ще се проведе шестото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube. Организатори на проявата са австрийската компания Blue Danube Musik Impresario и Държавна опера Русе. Целта на събитието е да се подпомогнат млади музиканти от различни страни, като им се даде шанс за изяви през следващите две години в различни оперни театри и оркестри.

Съгласно статута на конкурса най-добре представилите се участници получават покана за гастрол в Национален театър Острава на Моравия и Силезия, Чехия (едногодишен ангажимент като Корепетитор с диригентски задачи), Национален оперен театър Белград, Сърбия (един ангажимент като гост-диригент), Държавна опера Русе, България (два ангажимента като гост-диригент), Държавна опера Пловдив, България (един ангажимент като гост-диригент), Държавна опера Стара Загора, България (един ангажимент като гост-диригент), Държавна опера Стара Загора, България (едногодишен ангажимент като Корепетитор с диригентски задачи), Пазарджишка филхармония, България (един ангажимент като гост-диригент), Симфоничен оркестър Сан Хуан, Аржентина (един ангажимент като гост-диригент), Театър за опера и балет Тирана, Албания (един ангажимент като гост-диригент), както и участие в Гала представлението при закриване на конкурса на 18 септември.

Конкурсът се провежда за шести път и за втори път в Русе. Любопитна подробност е, че в света има само няколко подобни конкурса за диригенти – най-известни са конкурсите в Белинцона (провежда се на всеки три години) и в Барселона.

В Шестия международен конкурс по оперно дирижиране Blue Danube ще вземат участие 35 диригенти от над 20 националности. Авторитетно жури ще оценява кандидатите в три тура. В оценяването на кандидатите участва и оркестърът на Държавна опера Русе. Всички претенденти за награди се явяват анонимно - под номера, определени от предварително изтеглен жребий.


◊ ПРОГРАМАТА НА КОНКУРСА

Тази година журито на конкурса е в състав: Председател на журито - Лари Нюланд, оперен и симфоничен диригент, САЩ и Словакия, членове: Найден Тодоров - диригент, директор на Държавна опера Русе, България, Ана Зорана Брайович - диригент и оперен мениджър, Национален оперен театър, Белград, Сърбия.

В програмата на конкурса са включени оперните спектакли „Риголето” от Верди, „Севилският бръснар” от Росини, „Тоска” от Пучини с участието на солисти, хор и оркестър на Държавна опера Русе.

Първият тур ще се проведе от 5 до 9 септември с начален час 10.00 часа. Регламентът включва оценяване на всички участници, на които се дава възможност да дирижират репетиции на съответните оперни заглавия. На 9 септември след края на регламентираното конкурсно време ще бъдат обявени допуснатите участници във втори тур. Втори тур ще се проведе от 10 до 15 септември. Ще бъдат допуснати 18 диригенти. Класираните диригенти за Трети тур ще бъдат обявени на 15 септември след редовното конкурсно време. До трети тур ще бъдат допуснати 6 диригента, третият тур започва още същия ден - на 15 септември от 17.30 часа и ще продължи до 18 септември. Предвижда се активно участие на финалистите в репетиции на спектакъла на операта „Тоска” – всеки диригент ще дирижира по едно действие..

Церемонията по награждаването е на 18 септември, от 19.00 часа, след което победителите (Първа, втора и трета награда) ще дирижират спектакъла на операта „Тоска” на сцената на Държавна опера Русе.

Входът за публиката по време на Шестия конкурс за оперни диригенти е свободен. Церемонията по награждаването и гала спектакълът на операта „Тоска” – с билети.



Автор:
Държавна опера Русе
Публикация:
05.09.2015 г. 13:22
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21893-vi-mezhdunaroden-konkurs-po-operno-dirizhirane-blue-danube